Lekarska komora Vojvodine skriva informacije

Regionalna lekarska komora Vojvodine odbila je da dostavi dokaze o postupcima vođenim protiv lekara uz obrazloženje da zahtev nije poslat na način koji njima odgovara.
Regionalna lekarska komora Vojvodine odbila je da dostavi dokaze o postupcima vođenim protiv lekara uz obrazloženje da zahtev nije poslat na način koji njima odgovara.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, u postupku monitoringa rada lekarskih komora i zaštite prava pacijenata, uputio je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja svim lekarskim komorama na teritoriji Srbije, gde je zahtevano dostavljanje predstavki pacijenata protiv lekara upućenih Sudu časti i odluka Suda časti po tim predstavkama.

"Cilj monitoringa jeste odgovor na pitanje da li lekarske komore štite lekare i na uštrb prava pacijenata i da li je uloga lekarskih komora objektivna ili subjektivna. Zbog toga smo svim lekarskim komorama na teritoriji Srbije poslali ove zahteve i jedino Regionalna lekarska komora Vojvodine (RLKV) nije želela da nam dostavi te podatke", kaže za 021 Mario Spasić, sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

Direktor Lekarske komore Srbije, Dragan Delić, uputio je ovlašćenje za sve predsednike regionalnih lekarskih komora, pa tako i RLKV, da mogu postupati po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Ubrzo nakon toga sve komore uputile su Savetu tražene podatke, sve sem vojvođanske komore. Iz RLKV prvo su obavestili Savet da neće moći po zahtevu da postupe u roku od 15 dana, već u roku od 40 dana od dana prijema, da bi pre tri dana dostavili novi dopis u kojem se odgovor uslovljava slanjem novog zahteva na memorandumu sa pečatom i drugim formalnostima.

Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja 021 je dobio potvrdu da "zahtev mora da sadrži naziv organa vlasti, ime, prezime i adresu tražioca, kao i što precizniji opis informacije koja se traži. Zahtev o kojem je ovde reč, sadrži sve ove elemente i u tom pogledu je uredan", objašnjenje je Poverenika.

Sa druge strane, iz Lekarske komore Vojvodine kažu kako je tražena forma zahteva u skladu sa dosadašnjom praksom ovog udruženja, te da stav Poverenika o ovoj temi nije niti može biti obavezujuć.

Iz Saveta Transparentnost napominju da su prava pacijenata ključni element ljudskih prava građana iz kojeg proizilazi pravo na život i osuđuje ovakvo postupanje RLKV. Sa njima se slaže i Poverenik za informacije od javnog značaja, iz čije kancelarije je 021 dobio informaciju da "nažalost, ovaj primer nije jedinstven u smislu nepoštovanja zakona. Takvi slučajevi u praksi Poverenika nisu retki, iako su nedopušteni. Nezakonito je uslovljavati podnošenje zahteva u pisanoj formi, kad Zakon obavezuje organ da postupi i po usmenom zahtevu na zapisnik organa", kažu iz kancelarije Poverenika.

Prekršajne prijave protiv dekana

Inače, RLKV nije jedina u Novom Sadu koja je Savetu uskratila informacije od javnog značaja. Nedavno su to učinili i svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, o čemu je 021 već pisao.

Zbog nepostupanja po Zahtevu za pristupom informacija od javnog značaja, Savet Transparentnost podneo je prekršajne prijave protiv Radeta Doroslovačkog, dekana Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Nenada Vunjaka, dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici, Ranka Keče, dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Ivane Živančević Sekeruš, dekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Milana Popovića, dekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Miroslava Beševića, dekana Građevinskog fakulteta u Subotici. Protiv ostalih fakulteta podnete su žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • v.

    29.01.2015 13:17
    ZoranNS - Otišao jedan Tito, a sada imamo

    Dok je bilo Tita ovo je i licilo na neku drzavu.
  • covek

    29.01.2015 12:47
    @ZoranNS - Otišao jedan Tito, a sada imamo
    Otišao jedan Tito, a sada imamo Tita na stotine. Licemerje, traže demokratiju, da bi radili šta hoće.

    Poredite Tita i danasnje prevarante ????
    Da je Tito ziv svi oni bi danas tucali kamen na jednom poznatom ostrvu .
  • 29.01.2015 11:53
    Naravno da nije volontetski posao. Ako naglasavas i ti si jedan. Ne zaboravi da lekari ne dele sudbinu ostatka naroda. Jos uvek jako dobro zivite. Predobro. Koliki vam je fond sati? Koliki godisnji odmor? Naravno i pauza...Jeste li specijalizirali, naravno za vecu platu, od svojih para ili od nasih? Od para osiguranika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti