Velika potražnja za devizama u novosadskim menjačnicama

U novosadskim menjačnicama porasla je potražnja za kupovinom američkog dolara i švajcarskog franka.
Zbog slabljenja evra prema drugim valutama, u novosadskim menjačnicama porasla je potražnja za kupovinom američkog dolara i švajcarskog franka.

Interesantno je da se sem ove dve valute, sada češće kupuju i druge koje ranije nisu bile tražene.

Prodavci u menjačnicama za 021 kažu da je nastala prava navala polovinom januara kada su se evro i franak skoro izjednačili iako do tada franak nije bio ispod 1,2 evra. Uz franak sada je tražen i dolar za koji se predviđa da bi do kraja godine takođe mogao da se izjednači sa evropskom valutom.

U jednoj od menjačnica su nam kazali da se sve devize kojih ima prodaju čim stignu i da se neuobičajeno mnogo kupuju u poslednje vreme, pa često menjači nemaju dovoljno za prodaju. Kako navode, prodaju se i valute koje se ranije nisu mnogo tražile, poput australijskog dolara ili britanske funte.

Građani treba da obrate pažnju kada u menjačnicama kupuju dolar ili franak jer pojedini menjači imaju proviziju na kupovinu i prodaju koja ide i do 3% pa je u tom slučaju isplativije kupiti ove devize u banci ili nekoj drugoj menjačnici u kojoj nema provizije. Takođe, tamo gde je provizija na dolar i franak, obično je najpovoljniji kurs za kupovinu evra.

Isplativo kupovati dolar

Kako za 021 ocenjuje ekonomski analitičar Milan Ćulibrk, potražnja za drugim valutama sem evra pokazatelj je da su građani upoznati sa stanjem na svetskim tržištima jer se u narednih nekoliko meseci očekuje dalje jačanje dolara u odnosu na evro.

- Nakon odluke Evropske centralne banke da malo popusti monetarnu politiku i da štampa dodatne evre kako bi povećala likvidnost u sistemu, očekivanja su da će doći do daljeg slabljenja evra u odnosu na dolar. Za razliku od Američke centralne banke koja je prekinula sa monetarnim olakšicama i koja je malo zategla svoju monetarnu politiku, na globalnom nivou u narednom periodu očekuje se dalji rast dolara. Zato i ne čudi što građani sve više dinare pretvaraju u dolare umesto u evre i očekuju da će na tim kursnim razlikama zaraditi - objašnjava Ćulibrk.

Neizvesno je kakva će biti dalja sudbina franka, jer je on nedavno preko noći mnogo ojačao. Sada niko ne zna na kom će se nivou zaustaviti.

- To je jako teško predvideti da li će i on jačati u odnosu na evro ili će se možda zadržati na ovom nivou ili će možda, ukoliko Švajcarska dođe u probleme sa izvozom jer je franak jako ojačao, Švajcarska centralna banka intervenisati ne bi li oslabila evro i povećati konkurentnost svojih kompanija za izvoz. Prema tome, ono što se u ovom trenutku čini kao jedino što koliko toliko može da se predvidi na neki srednji rok jeste dalje jačanje dolara, tako da je to, u svakom slučaju pametno opredeljenje - dodaje Ćulibrk za 021.

Trenutno je, prema kursu Narodne banke Srbije, zvanični odnos evra prema dolaru 1:1,13 a prema franku 1:1,05. (S. Stojićević, S. Krajnović)

  • 04.02.2015 06:21
    Freelancer
    pa bas i nije.
    sa deviznog racuna neke banke isplacuju dolare.

    ostalim transferima isplacuju samo evre umesto dolara kod kojih ovih dana koriste ekstremno bezobrazno veliku proviziju, konverzije

    eventualno mozda uplate na payoneer
  • carpe diem

    03.02.2015 21:53
    menjacnice
    su partneri banaka ali uglavnom placaju malo za franak iako ga preskupo prodaju....gledam svaki dan okolo jer sam svajcarski penzos pa zivim malo ovde a malo tamo (nikad se ne zna) i zakljucujem da bankama fale svajcarci jer ce euro da se skotrlja.......a sto se tice Svajcarske tamo ga vec koriguju na 1 euro prema 1,10 sfr (dosad su ga drzali 1,20). vi sto ga kupujete ovde previse ga placate,a ja sto moram da ga prodam premalo dobijam za njega......
  • 03.02.2015 20:02
    @ Gari
    To vecina i radi - kupuje pa posle prodaje i gubi deo na razlici kursa, deo na inflaciji, ... Ali se ljudi igraju brokera, tako malo da im prodje vreme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti