Zvanično o ukidanju troškova studiranja početkom marta

Još uvek nije poznata zvanična odluka Radne grupe za ukidanje dodatnih troškova studiranja pri Univerzitetu u Novom Sadu, koja bi trebalo da prepravkama Pravilnika iz 2007. godine reguliše kojih nameta će novosadski studenti biti lišeni.
Još uvek nije poznata zvanična odluka Radne grupe za ukidanje dodatnih troškova studiranja pri Univerzitetu u Novom Sadu, koja bi trebalo da prepravkama Pravilnika iz 2007. godine reguliše kojih nameta će novosadski studenti biti lišeni.

Radna grupa je poslednji put zasedala u ponedeljak, 2. februara, a na sednici su, pored zvaničnih predstavnika fakulteta UNS, učestvovali i student prorektor, predsednik studentskog parlamenta, kao i predstavnici studenata u okviru pojedinačnih parlamenata.

Kako za 021 kažu iz Rektorata, između učesnika postoji konsenzus oko načina ukidanja dodatnih troškova studiranja, a predstavnici fakulteta zadovoljni su kako se situacija odvija. Međutim, kako navode za naš portal iz sedišta Univerziteta, detalji o ukidanju troškova biće poznati nakon naredne sednice Senata, koja će se održati tokom februara, a izneti pred Savet UNS početkom marta.

Tada će članovi glasati i biće doneta zvanična odluka Univerziteta, potvrđeno je za naš portal.

Radna grupa za ukidanje dodatnih troškova studiranja formirana je sredinom februara sa ciljem da izmeni aktuelni, važeći pravilnik o troškovima studiranja, donet pre osam godina. Izmene bi trebalo da prate preporuke Ministarstva prosvete o ukidanju dodatnih troškova studiranja, koje je prihvatio i zajedno sa UNS usvojio i Univerzitet u Beogradu.

Dodatni troškovi studiranja godinama su razlog nezadovoljstva novosadskih studenata. Overa semestra, prijave ispita, administrativni troškovi, usluge biblioteke i čitaonice, ali i troškovi izrade završnih radova samo su neki od dažbina koje studenti plaćaju, a ne znaju u koje svrhe novac ide.

Još uvek je rano zaključiti i da li će univerziteti, pa i UNS, umesto dodatnih troškova uvesti određene takse. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • D

    04.02.2015 08:58
    Dok odluče
    Dok odluče proći će termina za overu semestra, te će studenti morati da plate overu. Pa će tako da bude pred svaki sledeći. Sve se isto ponavlja kao i plaćanje dažbina za srednje škole. Svi pišu ne plaća se, a mi roditelji i dalje sve plaćamo. Dokle ćete građane praviti magarcima?
  • XY

    04.02.2015 05:56
    Posle toliko price posle studentskog strajka , sada se sve opet naplacuje.Studenti koji nisu uplatili overu semestra, nisu mogli da prijave ispit.Džaba prica i komisije,deca ce sve opet placati.Sretno profesorima sa novcima.
  • Student

    03.02.2015 22:34
    @Djura
    Crnogorci se na nasim fakultetima vode se strani drzavljani, sto znaci da ne mogu na budzet biti upisani i placaju duplu skolarinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti