Broj obolelih od malih boginja i dalje raste

Broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazali su najnoviji podaci Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj obolelih od malih boginja (morbila) u zemlji i dalje raste, a najviše zaraženih ima u Beogradu i Južnobačkom okrugu, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Novom Sadu i okolini utvrđene lance infekcije čine studenti iz Bileće u Novom Sadu, porodična epidemija u Temerinu, lanac infekcije u Bačkoj Palanci i sporadični slučajevi kod kojih izvor infekcije upućuje na Republiku Srpsku ili nije utvrđen.

U Srbiji je od 21. novembra do 30. januara prijavljen 161 slučaj sumnje na ovu zaraznu bolest, od čega je 105 laboratorijski potvrđeno. Veći broj sumnjivih slučajeva su, pored grada Beograda (65) i Južnobačkog okruga (48), prijavili i Mačvanski (20) i Sremski okrug (8).

Od 8. do 30. januara prijavljeno 75 slučajeva sumnje na morbile kod osoba, uglavnom studenata, koji su tokom praznika boravili u Republici Srpskoj, a trećina među laboratorijski potvrđenim slučajevima su državljani Republike Srpske koji imaju privremeni boravak u Srbiji.

Najveći broj obolelih, njih 42 odsto, u uzrastu je od 20 do 30 godina, a 23 odsto je u starosnoj grupi od 35 do 40 godina. Po devet odsto je u uzrastu od 15 do 20 godina i preko 40 godina. Ostali oboleli su deca.

Ističući da treba učiniti sve da se suzbije epidemija, stručnjaci preporučuju roditeljima da decu obavezno zaštite vakcinom MMR (morbili, rubela i zauške), koja se prima sa navršenih godinu dana, a revakcinacija je do navršenih sedam godina.

  • 03.02.2015 14:40
    Ovo na slici izgleda kao ovčije boginje ili varičela, a ne male boginje tj. morbili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti