On sa Kosova, ona iz Novog Sada - ništa od venčanja

Milica Milović iz Novog Sada i Bajram Kinoli iz Đakovice zajedno su već pet godina, ali ne mogu da se venčaju.
Milica Milović iz Novog Sada i Bajram Kinoli iz Đakovice zajedno su već pet godina, ali ne mogu da se venčaju.

Budući da Bajram ima srpsko državljanstvo, ali kosovsku ličnu kartu, on zvanično ne postoji za srpske institucije.

Zbog neuređenih odnosa Beograda i Prištine, oni ne mogu da ostvare neka od osnovnih ljudskih prava. "Ja sam sebi nekoliko puta postavila pitanje - šta bi se desilo da ja ostanem trudna i rodim dete, i kako bih ja dokazala ko je otac, ako se kosovska lična karta ovde ne priznaje? To bi značilo da bi dete moralo da bude registrovano na moje ime, jer ne postoji nikakva regulativa po tom pitanju", priča Milica za kablovsku televiziju N1.

Svi stranci u Srbiji imaju pravo na boravak od tri meseca. To se ipak ne odnosi na ljude sa kosovskim dokumentima, pa Bajram mora na svakih petnaest dana da putuje do prelaza Merdare, kako bi zvanično izašao iz Srbije. U poslednje dve godine, koliko žive u Novom Sadu, Bajram je samo na ova putovanja potrošio oko 50 dana i preko 2.500 evra.

"Ne mogu da planiram svoj život u Novom Sadu. To je najveći problem, jer, mislio sam da ću živeti ovde, započeti svoje hobije, svoj život, rutinu. Ovako, taman kad se opustim posle sedam dana, razmišljam kako ponovo treba da se vratim", kaže Bajram.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ostalo je bez komentara na pitanja novinara N1 o statusu osoba koji imaju kosovska dokumenta. Budući da je ćutanje institucija ono sa čim se Milica i Bajram susreću svakodnevno, njihova budućnost još uvek će zavisiti od politike. "Briga me za politiku između dva naroda. Mislim, mi smo istovremeno ljudi, sa istom krvi. Ali, politika se meša u život normalnih ljudi, koji žele da žive gde god žele", dodaje Bajram.

  • maki

    18.04.2015 20:18
    is ti problem
    svka cast isti problem imam ve 3 godine nemogu zenu da prijavim sin mi ima 3 godine nema ni zdrastvenu knjizicu nit nkakva prav u srbi jedva nekako preko socjalnog sam u izvadijo izvod i drzavljastvo ali opet ist isti problem nemoze ni on da dobije adresu i ali ovo je postalo katastrofa jasam reko u sup ali nije mi jasno ovaj covek ima kosovsku licnu kartu ali moja supruga ima srpsku licnu karu izvadilaje u nisu hocu odg ???>>>
  • 08.02.2015 19:08
    Meni nije jasno ni kako je Milica utvrdila identitet doticnog gospodina. Znate,..., svasta se desava. A i slika zbunjuje. Problemi nisu dobrodosli, ali raspad drzave ima i svoje lose strane. Ovo je jedna od njih. Da je raspad dobar, ..., da ne duzim.
  • Podbarac

    05.02.2015 05:31
    Malo se raspitivao - Međunarodna vozačka dozvola !
    Prvo da se ispravim što se tiće mog komentara: Čovek očigledno želi našu ličnu kartu, on je naš državljanin, ima pravo na LK, i s obzirom da je stariji od 16 godina ima i obavezu da ima LK.

    I u čemu je onda problem, zapitao sam se i ja?

    Problem je u Članu 14. "Zakona o ličnoj karti", gde se od ovog čoveka traži da dokaže svoj identitet, a on ima samo LK koju je izdala nepriznata država!? I to je to.

    Jedan advokat je u kafani predložio nešto što možda može da prođe:
    1. Uz vozačku dozvolu (ako je ima ili nek je nabavi)
    2. uzme i Međunarodnu vozačku dozvolu. Srbija je priznaje.
    3. Njom dokaže identiter i uzme LK u Novom Sadu na adresi prebivališta di već jeste.

    Ne znam da li će ovo da pomogne, ali neće valljda da škodi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti