Vodovodu neophodan strateški partner

U vodovodni i kanalizacioni sistem u Novom Sadu treba uložiti ogromna sredstva, a iznos potreban za investicije je nekoliko stotina miliona evra, što uveliko premašuje budžet  javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

U vodovodni i kanalizacioni sistem u Novom Sadu treba uložiti ogromna sredstva, a iznos potreban za investicije je nekoliko stotina miliona evra, što uveliko premašuje budžet  javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Zbog toga je ovo preduzeće prinuđeno da potraži strateškog partnera u nekoj od privatnih firmi koje bi uložile novac u akutne investicije, navodi za naš radio šef Službe za odnose s javnošću ''Vodovoda'' Davor Santrač.

"Pre svega centralni prečistač, on sam sigurno košta 50 miliona evra, zatim treba napraviti novi kolektor u Koste Šokice, treba da se modernizuje fabrika za preradu i distribuciju vode, a u polovini gradskih ulica trebalo bi rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, što je cifra koja premašuje više stotina miliona evra", navodi Santrač.

Osim toga, treba da se rekonstruiše i limanski kolektor koji je star 50 godina i curi, a otpadne vode ugrožavaju izvorište vode na Štrandu. Zbog toga bi strateški partner - privatna firma -  uložila svoj novac koji bi joj se vraćao na neki drugi način. Santrač napominje da ovo ne znači privatizaciju javnog preduzeća, već je reč o vlasničkoj transformaciji.

  • Ekolog

    05.08.2010 20:37
    štetočine
    Samo je, kanda, menadžmentu Vodovoda potrebna strateška čistka!
    I dezinfekcija potom, sa dezinsekcijom, da tu zarazu gluposti, bezobrazluka i bahatosti sprečimo da postane epidemija!
  • Miloš

    02.08.2010 19:36
    dokle
    Interes privatnika je da, kad se raskine ugovor, pošto Novosađani neće moći plaćati vodu..., i cela priča pukne, dobije nazad svoje pare plus kamate i bonuse koje će Novosađani iskijavati 20 godina. Naravno "kad je džaba i voda je slatka"... Ali ovde su u pitanju isključivo pojedinci i NOVAC!!! Krađa bez premca, nacionalni resurs - za "prečišćivač", koji može da košta od 3 do 30000... Šta mislite, koji će, na poštenom tenderu izabrati?!
    Ovo nije početak kraja, ovo je kraj! Ako dozvolimo!
  • XX

    23.07.2010 08:40
    Strucnjak
    Davor Santrac je poznat i priznat expert za sva pitanja vezana za ViK. Neka kaze sta je po obrazovanju! Drugo, ovakve vrste partnerstva kod nas nisu zakonski definisane mada je ministar za prostorno planiranje (po obrazovanju ortoped!!!!) najavio usvajanje po hitnom postupku zakona o komunalnim preduzecima koji treba da regulise ovu oblast. Tek tada se stvara zakonski osnov za postupak koji direktor Bjelajac najavljuje vec godinu dana. Veolija kao moguci strateski partner spada u red velikih kompanija u oblasti vodovoda i kanalizacije i svakako treba dobro prouciti njihove ponude i zahteve. Oni dolaze zbog profita i svakako da je plan da se cena vode poveca do ekonomske (ne znam da li ce to gradjani moci da plate!) i da se potom iz ostvarenog profita partner naplati. Investicije u vodovodu vezane za precistac i pratece objekte kostaju oko 100 miliona evra. Ako ovu cifru podelite sa 20 godina na koji se planira ugovor o partnerstvu dobicete podatak da je potrebno obezbediti 5 miliona evra godisnje profita * 2(zarada partnera)= 10 miliona evra. Sa ekonomskom cenom vode ovo je sasvim realna varijanta ali osnovno pitanje je da li mi moramo da uradimo uvek najgoru varijantu za nase gradjane da bi se neko od politicara materijalno okoristio. Prodata su drzavna preduzeca a sada je red dosao na lokalna JKP. Razmislimo dobro o ovome !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti