Dekan Ekonomskog fakulteta zaposlio ćerku kao bibliotekarku

Savet za borbu protiv korupcije Transparentnost pozvao je Ministarstvo i UNS da kazne dekana Ekonomskog fakulteta Nenada Vunjaka, jer je na fakultetu zaposlio svoju ćerku.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pozvao je Ministarstvo pravde i Univerzitet u Novom Sadu da hitno sankcionišu dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenada Vunjaka, za kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je na fakultetu na poslovima bibliotekara zaposlio svoju ćerku Tamaru Antonijević na neodređeno vreme.

On je, kako ističu, tako prekršio odredbe Zakona o borbi protiv korupcije.

Mario Spasić iz Saveta tvrdi da je nepotizam jedan od osnovnih pokretača korupcije i da je važno da se obelodane imena svih koji se oglušuju o zakon. Ovo antikorupcijsko telo je o Nenadu Vunjaku, dekanu Ekonomskog fakulteta u Subotici, od Agencije za borbu protiv korupcije dobilo svu dokumentaciju, iz koje proizilazi da je reč o nepotizmu, kao i da je Agencija predložila njegovo razrešenje sa dužnosti dekana. Međutim, kako ističe, Vunjak se i dalje nalazi na dužnosti dekana.

Dekan Nenad Vunjak lično nije želeo da komentariše zahtev Saveta za njegovo razrešenje, ali je umesto njega obrazloženje o celom slučaju uputio Kolegijum Ekonomskog fakulteta u Subotici. U saopštenju se ističe da nije bilo povrede javnog interesa, pa samim tim niti sukoba interesa u slučaju Nenada Vunjaka, kao i da je ishitreno doneta odluka o javnom objavljivanju preporuke za razrešenje s funkcije dekana, koju Savet fakulteta nije prihvatio.

Protiv Vunjaka je početkom prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije vodila postupak zbog, kako se ističe u saopštenju, "navodnog sukoba interesa nastalog zasnivanjem radnog odnosa ćerke Tamare Antonijević, diplomiranog ekonomiste s položenim stručnim ispitom na radnom mestu bibliotekar u Biblioteci Ekonomskog fakulteta u Subotici".

Postupak je, navodno, pokrenut po službenoj dužnosti i Vunjak je optužen da nije o svojoj nameri pismeno, pre zasnivanja radnog odnosa s ćerkom, obavestio Savet fakulteta i Agenciju za borbu protiv korupcije. Međutim, tvrdi se u saopštenju, dekan je Savet fakulteta obavestio usmeno.

U saopštenju Kolegijuma Ekonomskog fakulteta u Subotici ističe se da je Vunjak u zakonskom roku dostavio izjašnjenje Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, Agencija nije prihvatila sve njegove navode te je rešenjem od 10. marta prošle godine konstatovala da je on "interesno pogodovao povezanom licu i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije", te mu se zbog toga izriče mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje s funkcije dekana Ekonomskog fakulteta.

Savet fakulteta je 5. juna ponovo razmatrao rešenje Agencije za borbu protiv korupcije i, ceneći da fakultetu nije naneta šteta niti je povređen javni interes, odbio predlog za razrešenje Vunjaka s mesta dekana i o tome u zakonskom roku obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije. Kolegijum Ekonomskog fakulteta u Subotici ističe da stepen srodstva nije dokaz sukoba interesa po automatizmu, već predstavlja objektivan uslov koji tek uz dokazanu povredu javnog interesa čini sukob interesa na strani funkcionera i njegovu odgovornost zbog toga.

Inače, kako navode, na ovom fakultetu je oko trećina zaposlenih u bračnom ili krvnom srodstvu i opravdano se smatra da nije povređen javni interes.

"Uostalom, slična situacija je i na drugim fakultetima".

  • Laki

    12.11.2017 19:20
    Moljac
    Svi koji su studirali na Eknomskom fakultetu dobro poznaju i Vunjaka i Grubora. Vunjak gospodin. Grubor miljenik postarijih profesorica. Aktivno održava pravnicu i spopada studentkinje. Propali političar.... Fakultetski moljac.
  • ruzica

    04.04.2017 13:12
    Gospodine Vunjak,

    U razgovoru sa vama pre par godina reko vam da ste,zarad dobre love, osakatili mnogobrojnu decu u bujanovcu a jos strasnije sto ste izgubili kompas pa ste onesposobili i rodjenu cerku .Kad mi se pozaliste da ne radini bila sam jasna i konkretna, da ce te moraceti da je vi zbrinete jer je nesposobna da sama nadje posao . I gle cuda ,moje prognoze se obistinise nakon par meseci ,diplomirani ekonomista postade biblioetekar na tatinom fakultetu, E sad da se malo pohvalim,moj sin je i dalje u toj evropskoj uniji, ali ne zato,kako vi rekoste, sto je iz bujanovca,vec sto je studirao na mnogo ozbiljnijem fakultetu nego sto je vas. Jos nesto, i dalje stojim iza obecanog, kad vam zahvale ekonomisti u subotici ,slobodno se javite, poslacemo ove iz bujanovca sa vasim diplomama.
  • 14.02.2015 11:52
    Pun Pogodak
    "...i upisao je na svoj smer na doktorske studije. Tako da će ona postati profesorica."

    Pun pogodak! Kao argument, evo i liste "naucnih" radova koje "pisu".

    http://scholar.google.com/scholar?hl=en&q=vunjak+antonijevi%C4%87&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp=

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti