LSV traži od Kisača da zaposli matičara sa znanjem slovačkog

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je zahtev Mesnoj zajednici Kisač u kojem se traži da to mesto dobije matičara koji bi govorio i slovački jezik.
Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je zahtev Mesnoj zajednici Kisač u kojem se traži da to mesto dobije matičara koji bi govorio i slovački jezik.

LSV ističe da je u više navrata insistirala da Kisač mora imati svog matičara, koji bi pored srpskog, govorio i slovački jezik.

Iz ove stranke dodaju da nadležni u Mesnoj zajednici ne čine ništa, ili barem ne čine dovoljno da se ovaj problem reši i da je nedopustivo da Novi Sad ne može da obezbedi jednog matičara za 5.500 žitelja Kisača pa u to mesto na četiri sata dolaze ljudi na zamenu iz Rumenke, Stepanovićeva ili sa Čeneja. Ligaši smatraju da je važno da matičar zna i slovački jezik, jer građani Kisača koji pripadaju slovačkoj nacionalnoj zajednici imaju pravo da koriste svoj maternji jezik kod matičara, te da i mladenci imaju pravo da biraju na kojem jeziku će se venčati.

"Brojne građanke i građani Kisača su prošle godine svojim potpisima podržali peticiju Mesne organizacija LSV", dodaje se u saopštenju.

  • Novosadjanka

    21.02.2015 07:18
    I mestima gde je vecinsko stanovnistvo Slovacko, Srbi, doseljeni posle I SR naucili su i slovacki, sasvim dovoljno da se mogu sporazumevati sa mestanima. Time su pokazali da ih postuju i zato nisu ni MALO MANJE SRBI. Tako su pokazali da se moze ziveti u zajednici i bez politickog ubedjivanja.

    U Kisacu je do sada uvek bio mestanin maticar. Da li je Slovak ili Hercegovac znao je jezike.
  • Manjina 57

    21.02.2015 00:06
    malo istorije
    Od svih komentara najprecizniji je Jogi Letač. Nemojmo falsifikovati istoriju. Posle isterivanja Turaka sa naših prostora Marija Terezija, a posle njen sin Josif II, u 18.veku su nastanili opustošena naselja, i to sa raznim narodima sa teritorije Habsburške monarhije (uzmi enciklopediju za detalje),naravno, vodeći brigu o dovoljnom broju Nemaca kako bi kontrolisali ostale narode. Posle I Svetskog rata i prekrajanja karata stvorena je i Kraljevina SHS, znači, "došla" je nova država oko nas,a nismo mi išli negde. Od tada koliko država se izmenilo oko nas, a da mi nismo ni mrdnuli "iz naše butige"? A tebi, dragi Milane,samo još toliko: Slovaci (Mađari, Rumuni,Rusini...)najbolje znaju kako im je, ne treba im niko da izigrava tutora, kao što ni Srbima.
  • stasa

    20.02.2015 23:12
    o boze
    @ana - ma da..
    Pa nista lakse ....naucis slovacki kao i ja...ako ti je tesko idi na sajt Goethe instituta...imas 100 lekcija SR-SK

    Peknu vecer prajem, a dobru noc!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti