Biciklistička ruta kroz Frušku goru i pored Dunava

Regionalna razvojna agencija Srem je, radi unapređivanja turizma kao i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća koja se naslanjaju na tu privrednu granu, uradila projekat za uspostavljanje biciklističke rute kroz Frušku goru i pored Dunava.
Regionalna razvojna agencija Srem je, radi unapređivanja turizma kao i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća koja se naslanjaju na tu privrednu granu, uradila projekat za uspostavljanje biciklističke rute kroz Frušku goru i pored Dunava.

"Na Fruškoj gori odvijaju se različite turističke aktivnosti i turisti sa zadovoljstvom dolaze na tu planinu, ali ponuda i infrastruktura u tom delu sremskog regiona ne zadovoljavaju i možemo uz određena ulaganja da imamo daleko bolje rezultate", rekao je Tanjugu direktor te agencije Milan Mirić.

Napomenuvši da su za svoj projekat razvoja biciklističkog turizma iskoristili date okvire predviđene u Dunavskoj strategiji, Mirić je dodao da im je motiv bio i to što su "kolege sa hrvatske strane doveli svoje biciklističke rute do granice sa Srbijom".

U okviru projekta biciklističke rute kroz Frušku goru projektovani su saobraćajna signalizacija i odmorišta za bicikliste, koja su u skladu sa odgovarajućim propisima tog Nacionalnog parka, objašnjava Mirić. Ruta je duga ukupno 142 kilometra i protezaće se od graničnih prelaza Neština-Ilok i Šid-Tovarrnik, pa grebenom Fruške gore "Partizanskim putem" do tačke gde se spaja sa "Evro-velo 6" na teritoriji opštine Inđije.

Na toj biciklističkoj ruti obeleženi su ključni potencijali poput 18 fruškogorskih manastira i 15 jezera kao i ostala prirodna i kulturna bogatstva, napominje Mirić i dodaje da su u okviru tog projekta dodatno edukovani oni koji se na tom području bave nekom vrstom turizma ili proizvodnjom radi povećanja svojih prihoda. Biciklistička ruta će, kako je istakao, preko Rume, Šida i Sremske Mitrovice biti proširena i na reku Savu tako da će obuhvatiti praktično čitav Srem.

Neprocenjiv značaj za ostvarivanje tog projekta imaće uspostavljanje destinacijske menadžment strukture na prostoru Fruške gore i Dunava, jedinstvenog projekta koji je ovih dana predstavljen u Novom Sadu, kaže Mirić ističući da se tom saradnjom više opština iz regiona Srema i Bačke otvaraju bolje mogućnosti za finansiranje projekata kako u zemlji tako i iz inostranstva.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar napominje da je formiranje destinacijskog menadžmenta i odgovarajuće kompanije trenutno najveći projekat koji se realizuje u turizmu u Srbiji i "prvi je takve vrste na Dunavu u čitavoj Evropi". Njegovim ostvarivanjem "daćemo podršku lokalnom ekonomskom razvoju, pre svega kroz kreiranje novih turističkih ponuda, razvoj preduzetništva, posebno onog ženskog", objašnjava Vezmar.

On je dodao da će kroz taj projekat biti podržana i mala i srednja preduzeća kao što su vinarije, mini hoteli, pansioni, suvenirnice i druga, kako bi strani turisti, koji u Srbiju dolaze kruzerima Dunavom, biciklima ili na druge načine, mogli da rezervišu nove turističke ponude i na području Fruške gore provedu više dana.

Projekat destinacijskog menadžmenta je dobar primer i za ostatak Srbije jer će turističku ponudu učiniti konkurentnijom na regionalnom tržištu, ističe Vezmar napominjući da je taj vid organizovanja u zemljama EU dao dobre rezultate i pokazao se kao mesto sa kojeg se na objedinjen način upravlja turističkom ponudom.
  • мики

    21.02.2015 16:47
    Свака част Сремци. Фрушка гора је предивна и има толико да понуди, а инфраструктура је запостављена. Бициклистички туризам је све заступљенији у Европи и пожељно је ићи у том правцу и привући и тај вид туриста који би нашу земљу другачије доживели и имали шта лепо да виде.
  • cannondale

    21.02.2015 14:09
    cannondale
    Konacno nesto pametno.ali da ne ostane samo na recima.Koliko smo bogata zemlja u resursima,a koliko ne znamo da koristimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti