Centar "Živeti uspravno" proslavlja 13 godina postojanja

Rad na poboljšanju položaja osoba invaliditetom i izmena gradske Odluke o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada trenutni su i trajni ciljevi Centra "Živeti uspravno", koji proslavlja 13. rođendan i sprema veliku studiju unapređenja položaja ovih građana u Novom Sadu.
Rad na poboljšanju položaja osoba invaliditetom i izmena gradske Odluke o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada trenutni su i trajni ciljevi Centra "Živeti uspravno", koji proslavlja 13. rođendan i sprema veliku studiju unapređenja položaja ovih građana u Novom Sadu.

Zabrinjavajuće, je, doduše, što su ti uslovi lošiji nego ranijih godina.

"Centar će ove godine organizovati događaje čija će svrha biti upoznavanje javnosti u Novom Sadu sa istorijatom pokreta za ljudska i građanska prava osoba sa invaliditetom i nastaviti zastupnički rad do Izmene Odluke o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada, kojom će usluga personalne asistencije postati deo sistema socijalne zaštite Grada. Inicijativa za njeno organizovanje pokrenuta je 2004. godine, a od 2008. sufinansira se kroz različite konkurse za projekte, najvećim delom od strane Grada Novog Sada, i donacijama poslovnog sektora i ličnim donacijama. S obzirom na to da za sve ovo vreme ne postoji suštinsko razumevanje njene svrhe od strane institucija koje su je finansirale, izuzev NSZ, rad na tome da se obezbedi njen kontinuitet u prethodne dve godine ugrozio je druge aktivnosti Centra, zaposlene u njemu, osobe koje uslugu direktno pružaju ili je koriste. Očekujemo i sve ćemo uraditi da ove godine proces dobije drugi tok i da zaista doprinese ljidima i svrsi zbog kojih je pokrenut", navodi predsednica centra Milica Ružičić-Novković.

Kako navodi, bez obzira na to što se sve vreme kontinuirano i dosledno radi na stvaranju okruženja u kome će se poštovati sva ljudska prava osoba sa invaliditetom i omogućiti puna primena najpre Standardnih pravila UN o izjednačavanju mogućnosti koje se pružaju osobama sa invaliditetom, Ružičić-Novković i ostatak Centra osećaju odgovornost što strani i domaći dokumenti još uvek nemaju svoju punu primenu i što izostaje razumevanje njihove suštine i mogućeg uticaja na opšte unapređenje uslova života.

Centar "Živeti uspravno" osnovan je na današnji dan 2002. godine u okviru Programa za psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom francuske humanitarne organizacije "Handicap international" koja je, počev od septembra 2000. godine, otvorila savetovališta u Novom Sadu, Beogradu, Valjevu, Leskovcu, Novom Pazaru i Zaječaru.

  • 22.02.2015 20:59
    "...ugrozio je druge aktivnosti Centra, zaposlene u njemu,..." - školski primer samozapošljavanja o trošku gradskog budžeta! Barem da su jedini, ali ima ih na desetine (možda i više)i čast izuzecima, dobijene pare troše na plate zaposlenih, a kao svi volonteri, ajte, molim vas! Glavu na panj stavljam, ako i 10% od dobijenih novaca te organizacije i raznorazna udruženja troše na nesretnike zbog kojih su registrovani!
  • 22.02.2015 11:07
    Ivona
    Cestitke za 13 godina borbe sa vetrenjacama! Sve najbolje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti