U Novom Sadu za neke bebe ima, a za druge nema vakcina

Vakcine "Pentaksim" ima u domovima zdravlja ali samo za decu rođenu posle 1. novembra, dok za onu rođenu pre toga vakcina nema ni u jednoj apoteci u Novom Sadu.
Vakcine "Pentaksim" ima u domovima zdravlja ali samo za decu rođenu posle 1. novembra, dok za onu rođenu pre toga vakcina nema ni u jednoj apoteci u Novom Sadu.

Roditelji dece rođene pre 1. novembra, koji vakcinu ne mogu da dobiju besplatno, žale se da "pentaksim" traže u drugim gradovima, ali ga ni tamo nema. Zbog toga odlažu revakcinaciju deteta i strahuju da će zbog toga platiti kaznu, piše "Blic".

Ana Jelisavčić je prvu dozu "pentaksima" dugo tražila. Jednu dozu joj je sačuvala prijateljica koja radi u apoteci u Požarevcu. Drugu dozu je, kako kaže, kupila čim je vakcina stigla u apoteku pa su je čuvali u frižideru. "Vreme je za treću dozu, ali vakcine nema ni u jednoj apoteci. Stigle su početkom meseca i odmah su razgrabljene", rekla je ona.

Pre dve nedelje Svetlani Tomić je rečeno da će vakcine stići krajem meseca, ali je i to odloženo. Njena ćerka je drugu dozu trebalo da dobije pre dva meseca. "Nema najava da će se vakcina pojaviti u apotekama. Sve što stigne ode u domove zdravlja, a mi kao da ne postojimo. Prete da će nas kazniti ako ne vakcinišemo dete, a ne postoji način da to uradimo", kaže Tomić.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja, Branislava Stanimirov, kaže da imaju "pentaksim" vakcinu za bebe rođene posle 1 . novembra ali da ih u slobodnoj prodaji nema. U prvoj godini bebe dobijaju tri doze "pentaksima" sa minimalnim razmakom od mesec dana, ali to može biti i duže. "Razmak između doza može biti duži od onoga koji nalaže pravilnik o imunizaciji. Revakcinacija se sprovodi u drugoj godini, najmanje godinu dana od dobijanja treće doze, a razmak može biti duži od godinu dana", kaže Stanimirov.

Iz Instituta "Torlak", koji je zvanični distributer te vakcine, nema odgovora kada će vakcine stići. To ne znaju ni u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, koja se bavi kontrolom kvaliteta i bezbednosti. "Sertifikat za poslednju seriju od 1.200 doza izdali smo 3. februara. Do danas nije bilo novih serija", kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.

Inače, "pentaksim" je prevencija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, poliomijelitisa i hemofilijus influence. S obzirom na to da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prošle godine podnete su prijave protiv 121 roditelja (njih osmoro u Novom Sadu) jer nisu vakcinisali decu. Kazna je do 50.000 dinara.

  • Jelena

    26.02.2015 21:16
    Šta fali vakcinama koje nisu pentaksim
    Moja deca su vakcinisala običnim vakcinama,nije bilo burnih reakcija, ali sam insistirala da budu vakcinisana vakcinom Prevenar i istu sam kupovala. Niko ne priča o toj vakcinaciji,zašto da kupujem vakcinu i strepim da li će je biti,ako postoji besplatna koje uvek ima. Možda sam neodgovorna mama..ali ja ovako razmišljam.
  • Ćevara

    26.02.2015 16:26
    Nadrilekarstvo...
    Ako je nadrilekarstvo "kupiti u apoteci Torlakovu vakcinu proizvedenu u Srbiji" a ne dati detetu "uvozni otrov" onda ti braćela treba da ideš kod kolege psijatra i to pod hitno.
    Da nisi ti neki "Beli mag" pa se razumeš u nadrilekarstvo??
  • 26.02.2015 15:36
    TBD
    Kazne treba da budu i vece, jer drugacije ocigledno ne moze posto je sramota da deca ispastaju zbog naivnosti roditelja. Sramota je da ljudi padaju na price nadri lekara koji savetuju roditelje da decu hrane deterdzentom, da upijaju Suncevu energiju i hodaju bosi po travi da se izlece. Inace, ako neko zna, zar nisu ranije u pentaksilne vakcine spadale i vakcine protiv boginja i zutice? Ili su to bile neke druge polivalentne vakcine? Hvala unapred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti