Počelo uređenje Trga Republike

Danas je počelo parterno uređenje Trga Republike.
Danas je počelo parterno uređenje Trga Republike.

Rok za završetak radova je 235 kalendarskih dana, izvođač je DOO "Put-invest PZP" iz Bačkog Petrovca, a vrednost investicije je 189 miliona dinara.

- Prethodno smo završili izradu Glavnog projekta parternog uređenja kojim je definisan koncept i sadržaj neophodnih radova na uređenju ovog prostora koji je trenutno u vrlo lošem stanju. Posle dugo godina, ovaj potpuno zanemaren prostor u strogom centru grada biće na najkvalitetniji mogući način uređen, a Novosađani će, uveravam vas, dobiti lep i funkcionalan trg - rekao je direktor ZIG-a Goran Višnjić.

Ovaj Trg je deo zaštićene zone starog gradskog jezgra i jedan od najstarijih delova grada u kome je smeštena i Riblja pijaca.

- Ceo lokalitet je u takvom stanju da je bilo neophodno preduzeti hitne mere kako bi se ovaj prostor uredio. Ovaj Trg je uvek na meti turista i neopravdano je dugo ostavljao utisak nebrige i nemara prema najdragocenijem gradskom prostoru u blizini značajnih institucija poput Vladičinog dvora i Jovine gimnazije - kaže Višnjić.

U prvoj fazi, srušiće se objekat GRAS-a i počeće da se radi pešačka zona pijace. Projektom je predviđeno je da se na mestu nekadašnjeg autobuskog terminala izgradi privremeni parking prostor, dok će južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i novom javnom rasvetom. Za popločavanje će se upotrebiti klinker opeka.

Na prostoru na kome se nalazi Riblja pijaca  postojeća dotrajala parterna obloga biće zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Pored toga, planirana je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Prema dogovoru sa JKP Tržnica nijednog momenta tokom izvođenja radova pijaca neće biti potpuno zatvorena, već će biti otvorena za građane.

U planu je i rekonstrukcija saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Ulice u kojima će se poboljšati saobraćajni uslovi su: Miloša Bajića, deo Daničićeve (od Šumadijske do Kosovske) i deo Žarka Vasiljevića (od Dunavske do Miloša Bajića).

  • 14.05.2015 10:50
    cigla i to zuta koju nema niko
    Novosadjani,pokrenite se vade zutu ciglu,ona je simbol grada i pijace, ko to radi?, samo Varvari,to je spomenik kulture ,nedajmo, zutu ziglu,
    Novosadjani probudite se da ne bude kasno,
  • Iznogud

    11.03.2015 18:33
    Luna park za budale
    Samo kad su radnici parking servisa sto pre uhvatili da obelezavaju sva mesta oko Kosovske ulice time pretvarajuci vecinu parkinga u placene zone - gledam ih danima kako marljivo mazu polu-unistene parking zone, cak i blatnjave rupe. Cista sramota i luna park za budale. Povraca mi se od ove drzave, gradske uprave i svega sto predstavlja vlast ovde. Fuj.
  • 06.03.2015 08:00
    stanar
    A parking?? Gde mi sada da parkiramo? Cela Kosovska je vecito okupirana automobilima ljudi koji sodju u centar. Taj parking je bilo jedino mesto gde su stanari okolnih zgrada mogli da ocekuju neko slobodno mesto. Sta sada da radimo? Ne smam auto da pomerim vec nedelju dana jer ne znam gde cu parkirati posle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti