Smenjuju direktorku Karlovačke

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje naložio je školskom odboru Karlovačke gimnazije da razreši dužnosti direktorku ove ustanove Slavicu Šokicu.
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje naložio je školskom odboru Karlovačke gimnazije da razreši dužnosti direktorku ove ustanove Slavicu Šokicu, jer kako školski odbor, tako ni sama direktorka nisu postupali u skladu sa zakonom.

Kako 021 saznaje, Pokrajinske sekretarijat je 4. marta poslao školskom odboru rešenje o razrešenju direktorke, a školski odbor ima tri dana od dana prijema da odgovori na dato rešenje. Školski odbor zatim u roku od osam dana saziva sednicu školskog odbora gde bi trebalo da razreši direktorku, a ako to ne učine, Pokrajina u roku od 15 dana pravosnažno razrešuje direktorku dužnosti.

Karlovačka gimnazija je svojim nepostupanjem po nalogu Pokrajinske inspekcije prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čime su stečeni uslovi za razrešenje direktorke Slavica Šokica. Nastavničko veće je tokom trajanja afere jasno dalo do znanja da će prekinuti sa radom ako dođe do ovakvog raspleta situacije, odnosno ako direktorku neko pokuša da smeni.

Međutim, pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš smatra da je došlo do velikog kršenja zakona, a kako kaže, zakoni se moraju poštovati. "Ovako ispada da se kršenjem zakona može postići bilo šta. Ja mislim da nastvnici ničim nisu ugroženi ovakvom odlukom. Apelujem na nastavničko veće da razmisli o svemu i deluje prema zakonu".

On je objasnio da je u ovakvim i svim sličnim situacijama odnos nadležnosti takav da je na teritoriji AP Vojvodine nadležan Pokrajinski sekretarijat shodno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i to se naziva poverena nadležnost, dok je Ministarstvo prosvete nadležno za ostatak teritorije Srbije.

Aleksandar Jovanović kandidat za novog direktora Karlovačke gimnazije?

U Karlovačkoj gimnaziji ipak smatraju da cela priča ima i političku konotaciju.

Na pitanje novinara 021 da li su ove informacije osnovane, Mihalj Njilaš kaže da je i sam čuo za tu tvrdnju, ali da misli da to nije istina.

"Teško je i zamisliti da se tako nešto ostvari zbog sukoba interesa jer ne bi bilo logike da zamenik pokrajinskog sekretara postane direktor. Ovde je pitanje samo poštovanja ili nepoštovanja zakona, i nikakve političke pozadine tu nema. Ja sam razgovarao sa Aleksandrom Jovanovićem i verujte mi i on sam je iznenađen time", rekao je Njilaš uz napomenu da će i sam Jovanoviću ukazati da ne konkuriše na poziciju direktora gimnazije.

Na pitanje novinara da li će neko drugi iz LSV-a doći na poziciju direktora Karlovačke gimnazije, Njilaš nije dao precizan odgovor ocenivši da će mu biti veoma "nezgodno" ukoliko se ispostavi da na kraju direktor bude član LSV-a.

Inače, učenica Hana F. je trenutno upisana u gimnaziju "Laza Kostić", počevši od 2. marta 2015. godine. (G. Ćosić)

  • Limanac

    10.03.2015 14:48
    Po meni su krivi i jedni i drugi.
    Ne opravdavam delo ove ucenice ali izbaciti dete iz skole zbog ovoga je previse.
    Video sam sta je ucenica stavila na FB, ok nije uredu, taj "FEJS" i jeste jedno veliko zlo koje nas je snaslo...jer ga niko ne koristi za ono za cega je namenjen. Ali mislim da je iybacivanje iz skole prestroga kazna.
    Za takve stvari postoje ukori, rayrednog staresine, nastavnickog veca...smanjena ocena iz vladanja...a ne izbacivati iz skole.
    Pogotovo sto se ucenica kulturno izvinula i pokajala za ono sto je uradila.
    Ali ocigledno da je politika i ovde umesala svoje prste...odavno vec nista ne stima ni u prosveti, ni u zivotima svih nas...
    Slazem se da su deca danas uzasno ne vaspitana i bezobrazna i da su pored roditelja za to krivi bas oni koji ih skoluju i uce ponasanju i to pocev od obnanista do fakulteta.
    Prosvetari su mi se posebno ogadili...
  • @andjela - odlicno

    10.03.2015 12:37
    Andjela, vi ste jedna jako fina dama. PS Buuuhahahaha.
  • ns ja

    10.03.2015 09:18
    wt
    Iako se ne slažem da nevaspitano dete bude kažnjeno izbacivanjem iz ugledne škole - gimnazije sa konzervativnom tradicijom, koju treba sačuvati kao i ugled Gimnazije, (ja sam pre za neki ukor uz prinudni rad tipa čišćenje, higijena 1h dnevno u drečavom narandžastom kombinezonu narednih 3 meseca,) OK je da Direktor Gimnazije donese odluku u skladu sa internim aktima o izbacivanju deteta iz škole.
    Međutim ono što MENI nije OK, kao potpuno neupućenom u ceo slučaj osim onoga što sam pročitao u štampi, a to je da isti taj Direktor veoma lično i drčno, i sa pozicije (očigledno) političke moći (!) ide i mantra za takvim nevaspitanim detetom, i sređuje da ga ne primi niti jedna druga gimnazija!?
    E pa draga direktorka, iz svega navedenog, a činjenica je da ste prevazišli funkciju Direktora škole svojim prekovremnim sasvim ličnim angažmanom u osveti (ovde vidim SNS krila), jasno je da je onda i druga opcija posegnula za vezama (roditelji nevaspitanog deteta) i ta je ispala u jača u ovom konfliktu, i pobedila (a liči mi na veze sa DS,znači imamo mikro kampanju SNS vs. DS)!!
    I kako ste ispali veoma drčni i puni sebe i jedni i drugi, uopšte mi vas nije žao,i mada je akt deteta veoma nevaspitan i za svaku osudu, tako je i vaš postupak isti takav, a jači je pobedio kao i uvek..
    Neko treći se okoristi, kada direktor nije imao intelekt i veštinu da hladne glave sagleda celu dramu i mogući epilog...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti