Radioaktivni gromobrani i dalje na novosadskim zgradama

U Novom Sadu danas ima bar još  60 radioaktivnih gromobrana i ne zna se kada će oni biti uklonjeni iako je zakonski rok odavno istekao, saznaje 021.rs.
U Novom Sadu danas prema podacima JKP "Stan" ima bar još  60 radioaktivnih gromobrana od kojih je 12 na stambenim zgradama i nepoznanica je kada će oni biti uklonjeni iako je zakonski rok odavno istekao, saznaje 021.rs.

Naime, već par godina i pored stalnih obećanja, Gradska vlast nije obezbedila novac za uklanjanje gromobrana iako je JKP "Stan" to više puta tražio, poslednji put oko 55 miliona dinara..

Inače, nepoznanica je koliko tačno ima radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu, jer je JKP "Stan", nakon elaborata urađenog 2012. godine,  navodio da u gradu ima 50 radioaktivnih gromobrana od koji 12 na stambenim zgradama i oko 100 na industrijskim objektima. Sada su za 021.rs rekli da ih je 60, od čega 12 na zgradama, bez podatka o broju na industrijskim objektima. Zanimljivo je da je pre toga JKP "Stan" imao podatak o 239 gromobrana, od čega 84 na zgradama.

Pored toga što se ne zna koliko zapravo ima gromobrana u Novom Sadu, problematično je finansiranje njihovog uklanjanja, kao i koordinacija i saradnja više državnih organa. Kako kažu u "Stanu", radi se na rešavanju ovog problema..

"Ove godine još nije uklonjen nijedan gromobran, ali gradske uprave za zaštitu životne sredine i urbanizam i stambene poslove, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i JKP Stan, uz podršku Agencije za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije dogovaraju mogućnost nastavka uklanjanja gromobrana", kažu u ovom gradskom preduzeću.

Podsetimo da su radioaktivni gromobrani postavljani u Novom Sadu u periodu od 1968. do 1991. godine, a da je potom krenulo njihovo uklanjanje. Najveći broj je uklonjen 2007. i 2009. godine kad je "Stan" skinuo preko 60 gromobrana. Sami gromobrani su uglavnom bezopasni jer je njihov rok upotrebe istekao. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • Storm

    12.03.2015 19:19
    @G

    Ja sam video okaceno na oglasnoj tabli u holu u zgradi Gradske uprave u Zarka Zrenjanina 2. Moze slobodno da se procita.
  • G

    12.03.2015 10:18
    @Storm - znate li da li je ta studija negde objavljena, zainteresovan sam da je pročitam? To tako ne bi smelo da se dešava, zraci iako se prostiru u svim pravcima na dole većinom ne mogu zbog olovne barijere i ovo je metod na koji su svi gromobrani tog tipa pravljeni u svetu, razlika je jedino u radioaktivnim elementima koji su korišćeni. Iako barijera ne može da zaustavi svo gama zračenje, zaustavlja njen najveći deo, a čak i vazduh ima svojstvo da apsorbuje gama zrake te već posle 100 metara prepolovi njihovu inicijalnu energiju.
    Zbog ovoga izloženost zračenju sa donje strane treba da bude minimalna, veće zračenje dobijamo od betona koji je svuda oko nas. Druga je naravno priča ako biste mu bili izloženi sa gornje strane.
    Lično ni meni nije jasno zašto se to toliko odugovlači, deluje da neko hoće da zaradi nesrazmerno puno novca za njihovo uklanjanje.
  • 12.03.2015 08:53
    bazne stanice
    Bazne stanice su isto VAŽAN problem.Kumulativno zračenje o kom niko ne govori uništava našu decu,a postavljaju ga Mobilni operateri.Obave se merenja,proglase dozvoljenim, a niko ne spominje loš kumulativni efekat.Poslednji primer je pokušaj postavljanja takve stanice od strane VIP-a i posebno "stimulisanih" predsednika kućnih saveta koji na brzinu i bez mnogo informacija "prevare" svoje komšije, uzmu potpise i reše svoj problem i recimo krečenje zgrade. Svugde u Evropi se takve stanice ne postavljaju u zoni boravka gde ljudi borave duže od 12 sati.Uozbiljite se ljudi, sutra će to doći i kod Vas,a za 5 godina zdravlje???????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti