Velika promocija transplantacije sutra na Trgu slobode

Povodom Svetskog dana bubrega koji se obeležava 12. marta, u centru grada će sutra biti održana promocija programa transplantacije i donacije organa.
Povodom Svetskog dana bubrega koji se obeležava 12. marta, u centru grada će sutra biti održana promocija programa transplantacije i donacije organa, koja će okupiti novosadske sportiste i sportske klubove,  muzičare, glumce, novinare, književnike i druge poznate ličnosti, kao i studente, volontere Crvenog krsta i predstavnike Udruženja građana i mnoge druge koji su podržali akciju "Budi donor! Postani heroj".

Svetski dan bubrega obeležava se u više od 100 zemalja širom sveta, a ovom akcijom se iskazuje značaj transplantacije i donacije organa jer, kako kažu organizatori, upravo je najveći broj pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega.

"Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki, i podizanje svesti građana o značaju ove teme. Statistički podaci nažalost su poražavajući, sve je veći broj ljudi koji čekaju na novi organ, a pogotovo dece. Prema statističkim podacima, 20 odsto su veće šanse da će Vam zatrebati novi organ, nego da ćete biti donor", navode organizatori - Udruženje transplantiranih pacijenata Vojvodine "Pan Transplant" i Udruženje roditelja čija su deca transplantirana "Transplant heroji", a studenti Medicinskog fakulteta su uzeli aktivno učešće u ovom projektu i oni će tokom trajanja akcije u centru Novog Sada informisati građane i promovisati značaj transplantacije i donacije organa.

"Ovim putem pozivamo i ostale fakultete Univerziteta u Novom Sadu da uvide značaj i da nam se priključe i podrže projekat 'Budi donor! Postani heroj!'", pozivaju učesnici.

Kako navode, tajna uspeha je solidarnost, humanost, plemenitost građana jednih prema drugima kako bi pokazali da transplantacija nije samo problem bolesnih ljudi, nego celog društva.

Akcija počinje u 11 časova.

  • zainteresovan

    11.03.2015 16:59
    @ bombona
    hvala.
    jedino i to do 14h predstavlja problem ali već ću nekako rešiti problem...
  • Nehumani NeEvropljanin

    11.03.2015 16:29
    Pravo na različitost
    Lepo je to što mislite na druge i što ste uvereni da će sve to funkcionisati onako kako Vi zamišljate. Pohvalno. I Evropa jedva čeka te organe.
    Ali, nemojte ni jednog trenutka zaboraviti na prava drugih ljudi, onih nehumanih, koji žele da zadrže svoje rogane u sebi i za života i posle smrti.
    Nemojte im u svom zanosu nijednog trenutka uskraćivati to pravo, niti ih prisiljavati da misle i rade kao Vi.
    Jer i to znači biti čovek.
    Ne prisiljavati zakonom nekog na neko ponašanje.
    Inače se cela ta ideja može pretvoriti u instituciolizovani oblik Žute kuće.
    Davno su u Monti Pajtonu to slikovito prikazali.
  • alisa

    11.03.2015 13:34
    lepo ali nedostizno
    Posto smo imali toliko vremena i paznje da oteramo najbolje strucnjake ili da ih ponizimo i dalje ovo vidim kao poigraavanje sa inteligencijom gradjana..jer ako nekome ne daj boze to stvatrno zatreba samo ce se iznervirati i odustati kad vidi kakve su procedure kod nas i na sta nam lice pojedine klinike..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti