Ove godine bez rušenja nelegalnih objekata

Rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Novog Sada, koji ne mogu biti legalizovani, u ovoj godini nije u planu, a za to nije izdvojen novac, niti je određeno ko će taj posao obaviti.

Rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Novog Sada, koji ne mogu biti legalizovani, u ovoj godini nije u planu, a za to nije izdvojen novac, niti je određeno ko će taj posao obaviti.

Predsednik Radne grupe za legalizaciju, Srboljub Bubnjević, kaže za Radio 021 da su do sada za hiljadu i po predmeta vlasnici prikupili potrebnu dokumentaciju, te da pod sadašnjim okolnostima ne može biti legalizovano oko tri odsto objekata. "Politika je sledeća – ono što se zaista ne mora, neće biti rušeno. Ali je bespredmetno pričati o objektima ispod dalekovoda, na klizištu ili vitalnoj saobraćajnici", kaže Bubnjević.

Iz Uprave za urbanizam do sada je odgovoreno na 15.000 zahteva za legalizaciju, ali je u 90 odsto slučajeva potrebna dopuna dokumentacije, što nije blizu ni polovini od oko 37.000 zahteva ukupno registrovanih na području grada. Uprkos tome, Bubnjević kaže da će ovaj posao u Novom Sadu biti završen za oko dve i po godine, što je duplo brže od predviđenog republičkog proseka.

"Osnovna odlika ove legalizacije je to što je jednostavna i jeftina. Jednostavno se izdaje dokumentacija, a jeftina je jer su cene za objekte manje površine zaista minimalne. A kao i svuda u svetu, luksuz se plaća. Sve što je preko 150 kvadrata, plaća se ekstra", kaže Bubnjević. On dodaje da je za legalizaciju kuće od 120 kvadrata na Klisi, Adicama ili u Veterniku, potrebno najviše hiljadu i po evra.

U poslednja dva meseca, Grad je od legalizacije bespravno izgrađenih objekata prihodovao 37 miliona, ali je za sređivanje infrastrukture u ovoj godini već uloženo 50 miliona dinara. Na posipanju tucanika, saniranju rupa i rešavanju problema atmosferske kanalizacije trenutno se radi u prigradskim naseljima s bačke strane grada, dok će ovi poslovi i u sremskom delu biti završeni do polovine oktobra. (D.S.)

  • 13

    21.10.2010 11:25
    Zaista mi je muka kada procitam izjavu direktora sociolaga "Lisja",pokrajinskog poslanika,predsednika radne grupe za legalizaciju,kako se u sve razume.Doduse umesto da sredjuje groblje one se bavi asvaltiranjem oko gr.kuce,pijan nadgleda iz kafane radove.Inzenjeri sede kod kuce,a nepismen covek za posao legalizacije vodi tako odgovornu stvar.Treba verovatno svoju bespravnu kucu da legalizuje,i on i njegovi pedinteri sa Vidovdanskog naselja.
  • Novi Sad

    29.07.2010 07:12
    Navikao i on i njegovi u Bosni da grade gde stignu pa sada posto ih je Pavlicic postavio na rukovodeca mesta bez ikakve strucnosti to ce i legalizovati - pogledajte ko su direktori, Mi Novosadani mozemo jedino da molimo boga da ce sledeci gradonacelnik biti Novosadjan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti