Novosađani jedu bezbednu hranu

Najčešća nepravilnost na koju nailaze inspektori pri kontroli namirnica, jeste neispravna deklaracija, a u pet odsto slučajeva ima robe sa isteklim rokom trajanja, tvrde za Radio 021 u Ministarstvu poljoprivrede.  
Najčešća nepravilnost na koju nailaze inspektori pri kontroli namirnica, jeste neispravna deklaracija, a u pet odsto slučajeva ima robe sa isteklim rokom trajanja, tvrde za Radio 021 u Ministarstvu poljoprivrede. Kontrole kvaliteta voća i povrća u prodavnicama i na pijacama pokazuju da je hrana koju kupuju Novosađani bezbedna, a prisustvo pesticida pronađeno je u manje od 1 odsto uzoraka.

Dušan Pajkić iz Generalnog inspektorata kaže za Radio 021 da građani moraju znati da je upotreba pesticida u modernoj poljoprivredi neizbežna. "Njihova upotreba mora se odvijati shodno zakonu i shodno uputstvima proizvođača i tada oni, kada se koriste ispravno, ne predstavljaju nikakav rizik za onog ko kupuje to voće ili povrće", rekao je on.

Pajkić ističe za 021 da građani pri kupovini u prodavnicama treba da obrate pažnju na deklaraciju, hemijski sastav, rok upotrebe i uslove skladištenja. Kada je u pitanju voće i povrće, najbolje je kupovati od stalnog prodavca, s kojim se može iskreno razgovarati o načinu proizvodnje. "Ono što može da ih uputi da li je taj proizvod dobar ili nije jeste da na priozvodima nema udaraca, tamnih mesta, da je to ceo proizvod, odgovarajuće boje ili mirisa", kaže Pajkić.

Poslednja velika kontrola novosadskih pijaca bila je pre dva meseca, ali Pajkić objašnjava da su inspektori ministarstva poljoprivrede svakodnevno na terenu i da rade i po prijavama građana. Kontrola ne obuhvata samo uzimanje uzoraka, već i pregledanje dokumentacije, robe, posmatranje načina proizvodnje i razgovor sa proizvođačem. Kazne za puštanje neispravne hrane u promet iznose od 300.000 do tri miliona dinara.

  • juliet's muffin

    10.08.2010 15:45
    brrrm
    Zadovoljni građanin has a point, u određenom smislu. Lepo je i preko potrebno da mnogo očekujemo, ali svedoci smo i čestog nezadovoljstva i kenjanja svaki put kad se u ovom gradu otvori i sagradi nešto novo - bulevar, most, klinički centar, policijska stanica. Ljudi koji pre podne mrze sebe, a posle podne ceo svet. Ako je sagrađeno ovo, a što nije ono?
    Besomučno kritikovanje SVEGA, bez ikakvog osvrta na to šta je dobro, a šta ne - nije kritičko razmišljanje. To je samo druga strana sindroma ovce.
  • piplfoks

    09.08.2010 12:20
    Soso carice.
  • sosa

    06.08.2010 11:06
    @Zadovoljni Gradjanin
    Jeste, sram nas bilo, te ocemo ispravnu vodu, te ocemo zravu hranu, te nam smetaju rupe, te nam smeta sto dobijamo otkaze a Zeme dolaze na nasa radna mesta te nam smeta sto inspektorima vise odgovara da smo mi nezaposleni nego oni drugi, te hocemo da nam deca budu zasticena i sigurna, te necemo da setamo po psecim govnima, te necemo da nam divljaju ulicama neciji nekaznjeno
    te hocemo da nam trgovci otpozdrave na nase "Dobar dan" u radnji
    pa hocemo bioskop, pa jos bazena, pa jos igralista,...
    Ko ce nama ugoditi
    ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti