Centar - spolja gladac, iznutra jadac (Foto)

Iako se fasade zgrada u centru redovno održavaju, unutrašnjost pasaža u Zmaj Jovinoj, u kojima se nalazi druga strana ovih objekata, ipak nije tako lep prizor.  
Iako se fasade zgrada u centru redovno održavaju, unutrašnjost pasaža u Zmaj Jovinoj, u kojima se nalazi druga strana ovih objekata, ipak nije tako lep prizor. Oronule fasade otkrivaju dugogodišnji spor između gradske vlasti i stanovnika Zmaj Jovine i Dunavske.

One se ne smeju preuređivati bez dozvole iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali svaki trošak za njihovo održavanje moraju da snose sami građani. Kako za Radio 021 kaže direktor ove ustanove, Milan Ćeran, zakon je po tom pitanju nedvosmislen.

"Sredstva potrebna za održavanje spoljnih delova zgrade, dužni su da obezbede vlasnici zgrade, srazmerno učešću površine svojih stanova", kaže on. Objekti u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici dugo nisu adekvatno održavani, zbog čega su mnogi došli do tačke da je potrebna velika količina novca da bi se oštećenja sanirala.

Članica saveta mesne zajednice "Prva vojvođanska brigada", Snežana Krgović, kaže za Radio 021 da ove zgrade pripadaju kulturno istorijskom jezgru grada, zbog čega njihovo održavanje ne bi u potpunosti trebalo da snose stanari. "Mi smo svojevremeno ukazivali na postojanje inicijativa da se u nekim gradovima iz budžeta izdvajaju sredstva, koja delimično ili u potpunosti finansiraju popravku fasada, ali i ulaza".

Rešenje za ove probleme može biti konkurs koji bi ovih dana trebalo da bude raspisan, a koji po ugledu na druge gradove u Srbiji podrazumeva obnovu fasada za koju bi troškove delili Grad i skupštine stanara. Mnogi poslovni prostori u Zmaj Jovinoj pripadaju Gradu, čime ovi objekti ispunjavaju jedan od najvažnijih uslova za konkurs. Kako kažu za Radio 021 u Gradskoj kući, ponuda važi podjednako za spoljne i dvorišne delove fasada. Snežana Krgović je ocenila da, uprkos tome što je akcija dobra, nije izdvojeno dovoljno sredstava za sve potrebe.

"Smatramo da je novca koji je grad opredelio malo, jer mi u ovom delu grada imamo više od 50 objekata koje treba rekonstruisati. Neki od tih objekata, poput Adamovićeve palate, vrlo su zahtevni jer se radi o velikoj površini fasade", objašnjava ona.

Rebalansom budžeta je umesto predviđenih 25, za obnovu gradskih fasada opredeljeno 15 miliona dinara. Za taj novac moći će da konkurišu skupštine stanara u oko 800 objekata. Pravilnikom je definisano da će skupštine stanara u obnovi učestvovati sa najmanje 30 odsto sredstava. Prioritet će imati objekti čije fasade najviše ugrožavaju prolaznike i čiji krovovi su u najgorem stanju.

 

  • 10.08.2010 07:12
    novosadjanka
    Imala sam gosta i inozemstva, gradjanin drzave EU i taj gost htede da obidje nase muzeje u ranim vecernjim satima zbog velike vrucine u vreme posete mog gosta i sta se dogodi, muzeji ne rade do napr 21h, a kada smo ipak otisli u muzej u Dunavskoj ulici-za veme radnog vremena,opet sok, vrata zakljucana, malo se jace lupilo na vrata i eto otkljuca ih jedna osoba, kad ono drugi sok, muzej nema klimu, mogu reci da je moj gost posle izvesnog vremena odustao od razgledanj...ali zato su radnici muzeja po nasem ulasku imali posla jer su ulazna vrata ostala otvore i eto turista ...
  • 10.08.2010 07:03
    novosadjanka-vojvodjanka
    Spolja gladac iznutra jadac e to je cela drzava takva naravno da se to reflektuje i na nas grad jer smo Srbija, a ko je ziveo u gradu koji se sada gusi od dima Moskva, zna jako dobro da su i tamo simptomi, gladac-jadac....
  • emanon

    09.08.2010 19:40
    Ne znam cime se to strani turisti pored Praga, Beca, Budimpeste, Pariza, Barselone, . . . odusevljavaju kada dodju u Novi Sad. Po pricama nasih celnika stranci su odusevljeni lepotom, arhitekturom, . . . Novog Sada. Pa ko je makar po samo sat vremena proveo u recimo Rigi, Stokholmu, Moskvi, Sankt Petersburgu, Bukurestu, . . . Novi Sad mu deluje kao najofucanija rupa na kraju sveta. Sem dve, tri zgrade i Petrovaradinske tvrdjave ovde nema sta vise da se vidi. I najzabacenija selendra u Skotskoj ima mnogo vise toga turisticki da pruzi nego ovaj grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti