Vodovod: Voda ispravna za piće

Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio da je u današnjoj analizi gradske vode utvrdio prisustvo bioloških indikatora u uzorku vode uzetom iz rezervoara u fabrici vode, ali, bez obzira na to, u Vodovodu tvrde da Novosađani bez brige mogu da piju vodu iz gradskog vodovoda.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio da je u analizi gradske vode utvrdio prisustvo bioloških indikatora u uzorku vode uzetom iz rezervoara u fabrici vode. Bez obzira na to, u Vodovodu tvrde da Novosađani bez brige mogu da piju vodu iz gradskog vodovoda.

Direktor tog preduzeća, Branko Bjelajac, kaže da su informacije o tome da se građani snabdevaju vodom u kojoj se nalaze nematode, odnosno valjkasti crvi, neosnovane, kao i da to potvrđuju svakodnevne interne, te analize Instituta za javno zdravlje.  

"Mi smo ta brana koja će da pazi. Pa ako nešto bude, ne dao Bog da bude, mi ćemo to zaustaviti i obavestiti javnost. Zamislite - crvljiva voda! Izazivanje haosa i panike. Naneta je šteta celom gradu. Jer kad naneseš štetu Vodovodu, naneo si štetu celom gradu", kaže Bjelajac i dodaje da se pre puštanja u sistem, bilo kakve primećene nepravilnosti otklanjanju. "Ne postoji u Srbiji, ni jedan proizvod, koji se više kontroliše od pitke vode. Ne postoje strože zakonske norme, niti preciznija pravila o korištenju bilo koje namirnice, nego što je to pitka voda iz gradskih ili opštinskih vodovoda", tvrdi Bjelajac.

S druge strane, Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio da je u današnjoj analizi gradske vode utvrdio prisustvo bioloških indikatora u uzorku vode uzetom iz rezervoara u fabrici vode. "Biološki indikator je organizam koji se može koristiti za kvantifikaciju relativnih nivoa zagađenja merenjem koncentracije toksina u tkivima. U ove svrhe se može koristiti ceo organizam ili samo neki njegov deo".

Inače, na institutu tvrde da nematode, odnosno valjkasti crvi, nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali da njihovo prisustvo u većim količinama može dovesti do promene boje, ukusa i mirisa pijaće vode. Dodajmo da Svetska zdravstvena organizacija ne normira dozvoljen broj nematoda u vodi za piće, a da prema važećim propisima u našoj zemlji, njihovo prisustvo nije dozvoljeno u prečišćenoj vodi. (D. S.)

  • ĐOKO

    07.08.2010 11:54
    KUMEE, izgore ti kesa!
  • 06.08.2010 19:20
    Dodje mi da nekog udarim Dodje mi da nesto zapalim
  • Klisa

    06.08.2010 14:13
    Svaka čast radio 021! Dok se predsednik Tadić šeta kraj Vodovoda, Gradonačelnik paradira sa njim, jedino vi brinete o građanima NS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti