Zatvoreno 21 gradilište u Novom Sadu

Od početka godine u Novom Sadu je zbog nedostatka dozvole zatvoreno 21 gradilište, saznaje Radio 021.

Od početka godine u Novom Sadu je zbog nedostatka dozvole zatvoreno 21 gradilište, saznaje Radio 021. Za ovakve propuste sledi novčana kazna i mogućnost zatvora u trajanju do godinu dana.

Načelnica građevinske inspekcije, Slavica Lazov, kaže za Radio 021 da su izbegavanje rušenja i nastavak radova mogući jedino ukoliko se u datom roku pribavi potrebna dokumentacija, kao i u posebnim okolnostima. "Ako postoji opasnost da dođe do oštećenja susednih objekata, sačekaće se samo da se završi neki određeni deo da ne bi došlo do većih oštećenja", rekla je ona.

Kontrola kvaliteta betona i armature je pokazala uglavnom zadovoljavajuće rezultate, osim u pet slučajeva, gde je izvođačima radova naloženo da sve propuste isprave. Zbog nepostupanja po projektnoj dokumentaciji, radovi su obustavljeni na 13 gradilišta.

Kako kaže Slavica Lazov, rok za ispravke je 90 dana. "Ako se u tom roku ili ne sruši ono što je izvedeno mimo građevinske dozvole ili se ne ishoduje nova dokumentacija, donosi se rešenje o uklanjanju svih radova izvedenih mimo dokumentacije", ističe ona.

Građevinski inspektori su svakodnevno na terenu, tvrdi ona, a osim po službenoj dužnosti, inspekcija postupa i po zvaničnim i građanskim prijavama. U ovom trenutku ima 620 aktivnih gradilišta u Novom Sadu, a samo ove godine otvoreno je 146 novih.

  • E

    11.08.2010 07:28
    ma važi...
    Primeri koji potvrđuju da tvrdnje gospođe inspektorke nisu tačne najbolje se mogu videti na Podbari, takvih je koliko hoćete....od Pavla Stamatovića preko Kosovske pa..... Ko je u tom delu grada sigurno može da potvrdi....
  • Deran

    10.08.2010 18:46
    Korupcija
    Ko su bre' ti dripci koji ilegalno grade?
    Šta smo mi "ovce za šišanje" da izmirujemo sve obaveze i poštujemo zakone, a neki NEKI NE?
    Što nadležni ne naprave spisak istih i maltretiraju tužilaštvo i policiju da ih najstrože moguće kazni!!!
    Većina tih lica ponavlja svoje ponašanje od lokacije do lokacije, a gotovo svi nastavljaju gradnju i pored zabrane inspekcije!
    Prave ruglo od ovog grada, pa kad ih najzad zaustaviš, e onda nema para za rušenje objekta, umesto da se isto odmah obavlja o trošku prekršioca zakona.
    Inspekcije su podmićene, te stoga još niko nije kažnjen.
    Svako ko vidi ledinu kreće u izgradnju, i podnosi zahtev za legalizaciju (ona nije izmišljena za pošten svet, već zbog "urbanističke mafije").
    Vladajuća garnitura da bi se poštopoto dočepala nekog novca, kršeći zakone ove zemlje dopustila je da se legalizuju protivzakonito podignuti objekti za smešne pare!?
    Tako recimo započeli ste gradnju i predali ste papire za legalizaciju (kada su to u par navrata dozvolili) i sada vaš objekat NE MOŽE DA SE RUŠI!?
    Iako u Zakonu piše da mogu da se legalizuju samo GOTOVI objekti!
    Ni jedna ozbiljna zemlja u Svetu ne legalizuje nezakonito podignute objekte, jer time PLJUJE u lice poštenog sveta, koji poštuje propise!!!
  • Posmatrač

    10.08.2010 11:39
    Šalamala
    Nije istina da za 90 dana imaju bilo kakvu obavezu.Na Telepu u najdužoj ulici (P.Š.) ima 7 izgrađenih ili početih objekata nijedna nema dozvolu već 2 i više godina pa opet ništa.Zaraslo u korov javna deponija na putu,javni WC,trotoar nepostoji,narkoleglo,slika grada i inspekcije koja je tako ažurna.A od učinka KROMPIR.A projektna dokumentacija "Ša je bre to?"
    Nemojte nas više braniti.HVALA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti