Popisuju privatne posede zarasle u ambroziju

Komunalna inspekcija će u narednom periodu obilaziti i opominjati korisnike iznajmljenih i privatnih parcela da pokose ambroziju koja se nalazi na tom zemljištu.
Komunalna inspekcija će u narednom periodu obilaziti i opominjati korisnike iznajmljenih i privatnih parcela da pokose ambroziju koja se nalazi na tom zemljištu.

Za ovaj posao je zadužena Republička Fitosanitarna inspekcija pri Ministarstvu poljoprivrede, ali kako bi se ubrzao proces, lokalna komunalna inspekcija je dobila ovlašćenje da izvrši ovu kontrolu. Glavni komunalni inspektor, Srđan Jakovljev, kaže za Radio 021 da korisnici parcela imaju nedelja dana da ispune svoju obavezu.

"Ukoliko u roku od sedam dana od prijema obaveštenja korisnici ne pokose ambroziju, komunalna inspekcija ponovo izlazi na teren, konstatuje da obaveza nije ispunjena, i o tome odmah obaveštavaju fitosanitarnu inspekciju. Fitoinspekcija zatim izdaje nalog da se na račun vlasnika uništi korov, što će ga izaći mnogo skuplje nego da je sam to uradio."

Jakovljev kaže da je čest dešava da su zemljišta koja investitori planiraju za izgradnju obrasla ambrozijom.

"Takvih slučajeva ima skoro u svim delovima grada, i na Adicama, i na Telepu, i na Klisi, kao i u samom centru grada gde su porušene neke porodične kuće. S druge strane, primetili smo ambroziju u nekim školama, vrtićima i oko privatnih firmi na Novom naselju, i sve te lokacije ćemo obići u narednim danima", tvrdi Jakovljev.

On ističe da komunalna inspekcija nema nadležnost da kažnjava i dodaje da za sada postoji spisak od 20 lokacija u gradu gde korov treba da se ukloni.

  • nemesis

    09.08.2010 18:37
    novcane kazne na licu mesta
    S obzirom na nas mentalitet, visoke novcane kazne bi vrlo brzo resile problem. Za pojedince visoke a za firme desetostruke, plus objavljivanje u novinama.
  • da spojimo ugodno sa korisnim

    09.08.2010 10:06
    dve muve jednim udarcem
    A da nateramo vlasnike da zalivaju parcele sa vodovodnom vodom ? pa će gliste da izjedu ambroziju, a vlasniku parcele se naplati i voda koju je potrošio ?
  • Buba

    09.08.2010 06:21
    a povrsine u vlasnistvu grada?
    Ne kazem da ne treba,ipak,red je da se prvo pocisti u sopstvenom dvoristu.Komunalni inspektori treba da prosetaju gradom,imace sta da vide,u gradskom dvoristu ima ambrozije na pretek!Ko je zaduzen da o tome brine?
    Sve u svemu,izgleda nije vazna ambrozija vec pare koje bi kaznjavanjem mogle da se namaknu.
    Procitala sam nedavno da Hrvatska placa svaku stabljiku iscupane ambrozije,cini mi se da je to mnogo efikasniji nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti