Ima vremena za brigu o građevinskim ruglima

Iako je prošle godine najavljeno skoro osnivanje estetske urbanističke komisije, po tom pitanju se do sada još ništa nije uradilo, saznaje Radio 021.

Iako je prošle godine najavljeno skoro osnivanje estetske urbanističke komisije, po tom pitanju se do sada još ništa nije uradilo, saznaje Radio 021.

Osnivanje ovakvog tela trebalo bi da bude odgovor na ruženje Novog Sada građevinskim objektima koji se oglušuju o osnovne estetske principe. Ta komisija bi ocenjivala idejna rešenja novih zgrada, a sačinjavali bi je renomirane gradske arhitekte.

Da bi do toga došlo, moraju biti doneti podzakonski akti Zakona o planiranju izgradnji. Kako za Radio 021 kažu u Gradskoj upravi, trenutno se vrše konsultacije sa Društvom arhitekata Novog Sada i nadležnim institucijama, kako bi se iznašlo pravno rešenje za formiranje ove komisije.

Do tada, jedini način da projektanti odgovaraju za građevinska rugla jeste da budu prijavljeni Inženjerskoj komori Srbije. Kako je ranije za Radio 021 izjavio predsednik komore, Dragoslav Šumarac, prijave zbog oglušivanja o estetske principe su retke. On je istakao da je moguće izvesti arhitekte na Sud časti zbog građevinskog rugla i zgrada neadekvatnih boja.

Njima se može izreći javna opomena ili oduzeti licenca na različite vremenske periode, od šest meseci do pet godina.

  • sosa

    11.08.2010 09:07
    @juliet's muffin
    Ne moraš biti arhitekta da bi ti neke stvari bile jasne! Ali kod nas je sve isplanirano datako ne bude jasno, nego mut mutno, radi lakšeg "lova"!
  • juliet's muffin

    10.08.2010 15:57
    @Sosa
    Jesi ti arhitekta?
  • sosa

    10.08.2010 09:43
    @Nemesis
    Mala ispravka...Zavod za izgradnju grada kažeš? A šta je sa korenom svih problema - JP Urbanizmom, i činjenicom da imaju direktora Aleksandra koji jaše već treći mandat za redom???A tek sekretarijat u Radničkoj 2, oni daju odobrenja za izgradnju, urbanisti daju urbanističke uslove...a ovi iz ZIG-a na posletku sve obračunaju i naplate investitoru...kad stvar stigne do njih, to je već gotovo...Ako već ne znaš tačno ko je za šta odgovoran, a ti se malko informiši...svi oni imaju neke web sajtove i tako to...Sa napomenom da ovi iz JP Urbanizam još uvek drže Stari Zakon o planiranju i izgradnji na svom sajtu, a to su trebali prvo da ažuriraju...al, to govori samo jedno - seva njima za Zakon, rade šta hoće!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti