Oboleli od raka moraće u Beograd na zračenje

Aparat koji je pokvaren na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici služi za obeležavanje polja zračenja kod obolelih od raka pluća, a ne za zračenje, objašnjava direktor ovog Instituta Dušan Jovanović.
Aparat koji je pokvaren na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici služi za obeležavanje polja zračenja kod obolelih od raka pluća, a ne za zračenje, objašnjava direktor ovog Instituta Dušan Jovanović.

Radi se o lokalizator-simulatoru koji služi za palijativno zračenje. Ovu terapiju moguće je zameniti lekovima, dodaje Jovanović. "To je  jedna vrsta dodatne onkološke terapije koja se može uvek zameniti i drugim vrstama terapije, na primer lekovima koji će smanjiti bol. Tumor koji krvari možemo hirurški izvaditi ili dati citostatike, uvek postoji zamena. Isto ne boli kao i posle zračenja. Zračili smo zato što se uradi jedno zračenje i ne mora više ništa da se radi, a lek mora svaki dan da se uzima" kaže on.

Pacijenti kojima je zračenje jedina terapija prebacuju se na komfromalnu terapiju, jer svi aparati za ovaj vid zračenja rade. Osim toga, mali broj pacijenata biće upućen i u druge zdravstvene ustanove u zemlji kao što je beogradski Institut za onkologiju i radiologiju.

Pokvareni aparat na Institutu u Kamenici star je 25 godina, a direktor Dušan Jovanović tvrdi da od Ministarstva zdravlja svake godine traže njegovu zamenu. Sada kada je pokvaren, tender za nabavku novog obavlja se po hitnom  postupku, a Jovanović kaže da će morati da stigne pre kraja godine.

  • Podbara

    10.09.2010 22:25
    Ima se, ima ...
    Kao rani mraz,...
  • SALE NOVOSADJANIN

    13.08.2010 13:57
    NAMERNO
    OD NASEG GRADA I VOJVODINE PRAVE VAZALSKU POKRAJINU.
    NS JE ZA BGD MISAONA IMENICA.
    VOJVODINA-VOJVODJANIMA !!!!
  • 12.08.2010 06:00
    Pacijent koji mora da se zraci salje se u BGD ili druge gradove!
    Da li ce pacijent ostati u drugim bolnicama da leze dok traje terapija, kao sto se radilo u Sr.Kamenici ili ce svaki put morati putovati na zracenje i ko u tom slucaju placa prevoz,pacijent ili PIO, da li ce oboleli pacijent imati pratnju i da li ce i pratnje putovati o svom trosku ili ce imati placeni prevoz?
    ZASTO je Institut doveden na nivo obicne ambulante

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti