Ostaci ljudskog skeleta nađeni na Klisi (Foto)

Ostatke ljudskog skeleta arheolozi su pronašli prethodnih dana na Klisi u blizini Temerinske petlje, kao i nekoliko predmeta iz bronzanog doba i srednjeg veka.  
Ostatke ljudskog skeleta arheolozi su pronašli prethodnih dana na Klisi u blizini Temerinske petlje, kao i nekoliko predmeta iz bronzanog doba i srednjeg veka.

Rasute ljudske kosti pronađene su u rovu širokom oko dva metra, što je neuobičajena pojava, kaže arheološkinja Ivana Pašić, koja rukovodi ovim istraživanjem.

"Nije nađen ceo skelet što bi ukazivalo na to da je neko tu baš sahranjen. Međutim, kosti su bile razbacane svuda. Značajnije podatke daće antropološka analiza, pa ćemo videti da li je bilo tragova nasilne smrti ili neke bitke, pa da zaključimo da su možda tu neprijatelji bačeni", objašnjava Pašićeva za Radio 021.

 

Pored rovova, iskopano je i više jama koje su nekada bile ostave za žito i hranu, a pronađen je i značajan broj ostataka glinenog posuđa, kamenih i koštanih predmeta, kaže arheološkinja.

Od nalaza iz srednjeg veka postoji nekoliko zemljanih peći koje su služile za pečenje hleba, a pronađeni su i objekti za koje se pretpostavlja da su zapravo bili kuće. Međutim, Pašićeva ostavlja prostora i za neke druge zaključke jer je istraživanje još u toku, pa će se tek na kraju znati da li je to zaista to.

Za sada se pretpostavlja da se tu nalazilo mešano stanovništvo u naselju, koje se razvijalo od 10. ili 11. veka pa sve do Turaka, navodi Ivana Pašić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, pod čijom nadležnošću je ovo istraživanje.

Ona misli da je tu bila jedna vrsta vašarišta, centra trgovine za ovaj deo Bačke. "Tu se po keramici i nekim drugim elementima vidi da se doseljavalo stanovništvo i iz Mađarske, Moravske i iz raznih krajeva, ipak je to bilo područje mađarske države", priča Pašićeva. Za bronzano doba se ne može reći kakav tip ljudi je tu živeo.

Arheološka istraživanja će trajati još dve do tri nedelje, a po površini parcele vidi se da će biti još objekata koje treba istražiti, ocenjuje Pašićeva.
Svi nađeni predmeti će biti dokumentovani, konzervirani i u nekom narednom periodu verovatno izloženi u Muzeju grada ili Vojvodine. Po završetku istraživanja biće nastavljena izgradnja proizvodnog pogona firme Adeko, koju su arheolozi stopirali.

  • Mister X

    20.08.2010 06:28
    Jedno je sigurno - kosti nemaju bosansko poreklo! Okupatori su stigli tek 1945.-e!
  • student

    18.08.2010 00:24
    super
    konačno jedna lepa vest u brdu sumornih...
  • lala

    17.08.2010 18:35
    Dobro je da je gazda nije posten i da nije samo presao bagerima preko svega toga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti