Novi pravilnik bolji za pacijente?

Novi pravilnik Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje olakšaće pacijentima da dođu do lekara, jer ukoliko im dom zdravlja ne obezbedi pregled u roku od 15 dana kod izabranog lekara, moraće da dobiju pregled kod drugog, navodi Nataša Filipović iz Zavoda.
Novi pravilnik Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje olakšaće pacijentima da dođu do lekara, jer ukoliko im dom zdravlja ne obezbedi pregled u roku od 15 dana kod izabranog lekara, moraće da dobiju pregled kod drugog, navodi Nataša Filipović iz Zavoda.

"Novi propisani rok je 15 dana. Ranije nije postojao nikakav određeni rok, tako da su pacijanti čekali mnogo duže na zdravstvenu uslugu, a to se pokazalo u praksi mnogo puta. Ovo, naravno, ne važi za hitne slučajeve, koje lekari imaju obavezu da prime i pregledaju bez ikakvog zakazivanja", ističe Nataša Filipović.

Ona podseća i na obavezu Doma zdravlja da pacijentu obezbedi pregled kod lekara specijaliste u roku od 30 dana. Ukoliko to ne učini, pacijent ima pravo da traži i dobije potvrdu da zdravstvena ustanova nije omogućila pregled kod specijaliste, da ode kod privatnog lekara, obavi taj pregled i da sa fiskalnim računom zatraži refundiranje troškova od RZZO.

Da li će ove mere poboljšati usluge u novosadskom Domu zdravlja nismo uspeli da doznamo, jer u PR službi ove ustanove nisu hteli da nam daju izjavu već su nas uputili na Republički zavod za zdravstveno osiguranje, uz obrazloženje da su oni napisali novi pravilnik.
  • da budem

    19.08.2010 08:40
    iskren
    Kada bi lekari radili svoj posao bar malo duže od sat vremena dnevno a ne standardno od 12 do podne ne bi bilo ni gužvi ni problema.
  • za sad polu-zdrava

    19.08.2010 07:32
    Prosto ne znam dal'sam genije ili Evgenije morat'cu otici kod specijaliste e kada od takvog lekara dobijem potvrdu a to nije vazno da li za 30 dana ili malo duze al'imat cu potvrdu i resicu sopstvenu polemiku dal'sam genije ili Evgenije... a danas idem na Strand da cujem sta ce strucnjaci pricati o zdravlju mladih..i kako preventivno spreciti razne boljke
    Sve se bolje osecam kada znam da zivim u drzavi zvanoj "Alisa u zemlji cuda"gde se ne ceni najvece bogatstvo-zdravlje, ali nema veze imamo mi ministra zdravlja Tomicu koji brine o gradjanima, i raznim uredbama i pravilnicima nama gradjanima lepo uredjuje zdravstveno stanje
  • Dr Petrović

    19.08.2010 07:29
    Riba smrdi od glave, lovi se u mutnom
    Ko je doneo pravilnike i uredio sistem zdravstvene zaštite tako da je potpuno impotentan?
    Ko je napravio monstruma od izmešane privatne i državne prakse?
    Ko bahato troši novce iz kase RZZO koje plaćaju svi zaposleni, a nemaju od osiguranja ništa?
    Ko se bogati na haosu?
    Ko je postavio takvog ministra u takvoj vladi?
    Vlada sa ministrom je generator haosa.
    A komora, to je konglomerat sukoba interesa i prenosni sistem haosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti