Uzorci neispravni, a voda ispravna

Jedan od 50 uzoraka vode iz novosadskog vodovoda mikrobiološki je neispravan, a kod više od polovine uzoraka utvrđena je fizičko-hemijska neispravnost, pokazuju najnovije analize Instituta za javno zdravlje.  

Jedan od 50 uzoraka vode iz novosadskog vodovoda mikrobiološki je neispravan, a kod više od polovine uzoraka utvrđena je fizičko-hemijska neispravnost, pokazuju najnovije analize Instituta za javno zdravlje.

Uprkos ovakvim rezultatima, doktorka Milka Popović s Instituta za javno zdravlje kaže da je voda ispravna za piće. Ona objašnjava da se to može zaključiti na osnovu veoma visokog procenta mikrobiološke ispravnosti.

"A sa druge strane, fizičko-hemijska neispravnost, koja je u ovom mesecu zabeležena u povišenom procentu, posledica je utvrđene povećane koncentracije hlora, primenjenog u samom proizvodnom pogonu", kaže načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Doktorka Popović dodaje da je povećana koncentracija hlora u vodi u ograničenom periodu bezbedan lek za problem koji postoji.

A problem je eskalirao kada je objavljeno da je u jednom uzorku vode za piće, uzetom iz rezervoara fabrike vode, pronađena jedna nematoda, odnosno mikroskopski valjkasti crv. Milka Popović kaže da treba sprečiti prisustvo bioloških indikatora u vodi, ali da se, s druge strane, dozvoljava njihovo prisustvo u malom broju: "Oni nisu popularni što se stanovništva tiče, ali zaista ne predstavljaju direktan rizik za zdravlje i nema te kuće kod nas ili u svetu, koja će dati drugačije mišljenje od ovog. Nije bilo mesta panici".

Doktorka Popović smatra da panici nisu doprinosila saopšenja Instituta za javno zdravlje u kojima se, u vreme pojačanog interesovanja javnosti za kvalitet vode, kao najnoviji rezultati kontrole navode rezultati analize uzoraka starih nekoliko dana. "Vreme po proceduri jeste pet dana, minimalno. Mi, uz maksimalne napore, možemo da, kada ne postoji nikakva sumnja u promenu, izdamo nalaz za dva dana", navodi ona.

Ni u tome što u saopštenjima Instituta izostaju precizna objašnjenja, odnosno odgovori na jednostavna pitanja - da li je voda ispravna za piće ili da li pronađeni mikroorganizmi ugrožavaju zdravlje, doktorka Popović ne vidi ništa sporno.

Ona kaže da takvim procenama treba da se bave institucije koje Institut obaveštava o rezultatima analiza. A to su sanitarna inspekcija, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, te gradska Uprava za komunalne poslove, iz kojih se, baš kao ni sa Instituta za javno zdravlje, niko nije trudio da dovoljno otvoreno i blagovremeno informiše javnost o ispravnosti vode koju mnogi Novosađani piju. (D.S.)

  • @##

    21.08.2010 15:01
    Anonimusi
    Pa da Vam kazem postovani gospodine, ili gospodjo #.
    Cini mi se da ste Vi u pravu.
    I ovi anonimusi postadose gradonacelnici i direktori, a pre toga su se pretrgli od posla i imaju bogato radno iskustvo, pa bi verovatno i ovaj Vas (ili nas) Anonimus bio bar takav kakvi su i oni, ako ne i bolji. Sto ne probati?
  • Miroslav

    21.08.2010 14:32
    valjkasti crv
    Baš bih voleo da dotična Dr, kao potvrdu svoje tvrdnje o neškodljivosti istih crva, popije pred kamerama čašu sa istim (pa makar i pre/posle toga nagutala gomilu antiparazitika). Sramota, crvi nisu dozvoljeni u vodi, a povećana količina hlora ne sme da bude prisutna u vodi u momentu uzimanja uzoraka za analizu. Ta količina inhibira razvoj mikrobiologije, to svako medicinski obrazovan zna. Primer: Zato se i ne uzimaju brisevi od osoba koje su pod antibioticima (zna se da ništa neće da se nađe). NAPROTIV: pozitivan "samo jedan" nalaz u vodi, unatoč povećanoj koncentraciju hlora, znači da je taj uzročnik (ili više nih) postao rezistentan na hlor i nastavio da se razmnožava i pored tako visoke koncentracije hlora. To je ozbiljan alarm za nadležne i opasnost po stanovmištvo. I još jedna primedba: u visokim dozama hlora, imamo niz štetnih osobina po ljude . Jedan od njih je snažnije stvaranje trihalometana (A TRIHALOMETANI SU KARCNOGENI KADA SE NAĐU U PIJAĆOJ VODI). Dakle, vreme je za korenite smene u Novosadskom vodovodu i preispitivanje svih angažmana u zadnjih par godina (čitaj pranja para a ništa suštinski nije urađeno).
  • #

    21.08.2010 08:35
    Sve ce resiti gospodin Anonimus
    Koliko vidim Gospodin Anonimus veoma aktivno radi u Vodovodu zaradujuci platu pisanjem pisama.Veoma je vredan i neophodan gradanima Novog Sada posto ce im resiti sve probleme. Mislim da je ovaj izuzetan strucnjak sa svojim strucnjacima zasluzio da postane direktor ili na primer gradonacelnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti