Šećerna bolest sve više pogađa mlade

U Novom Sadu, prema zvaničnim podacima, živi više od 40.000 dijabetičara, ali istraživanja pokazuju da na svakog registrovanog dolazi po jedna osoba koja ni ne zna da ima povišen šećer u krvi.

U Novom Sadu, prema zvaničnim podacima, živi više od 40.000 dijabetičara, ali istraživanja pokazuju da na svakog registrovanog dolazi po jedna osoba koja ni ne zna da ima povišen šećer u krvi.

Dijabetolog pri Savetovalištu za dijabetes, Vukašin Kljakić, kaže za "Blic" da je u poslednje vreme daleko veći broj obolele dece i omladine, te da je dijabetes tipa jedan, takozvani mladalački, u velikoj ekspanziji kod nas.

Prilikom nedavno održane akcije Društva za borbu protiv šećerne bolesti na Štrandu, od 3.000 osoba kojima je izvršena detaljna analiza, kod više od polovine pronađene su izuzetno visoke vrednosti šećera u krvi, a mnogi od njih nisu ni znali da već boluju od šećerne bolesti.

Ova bolest uzrok je amputacije ekstremiteta, kardiovaskularnih smetnji, bolesti bubrega, nervnog sistema, srca, slepila i drugih teških oboljenja. Problem je što dijabetes ne boli, ali od njega stradaju krvni sudovi, što dalje uzrokuje velike zdravstvene probleme.

  • vegan

    18.08.2010 16:24
    Rostilj na svakom cosku
    To vam je zdrava ishrana pljeskavicama. Gledam omladinu kako zdere meso po ulicama Novog Sada i pitam se ko ce platiti njihovo lecenje. Omladina koja se tako hrani osetice mnogo ranije posledice takve ishrane od starijih generacija kojima je pljeskavica bila hrana u svecanijim prilikama, a pogledajte koliko je starih po ambulantama i bolnicama, ne mozes stici na red od njih. Meso ubijenih zivotinja ce kad tad doci glave, to je istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti