Gljive - hrana i lek

Studentska Organizacija Tehnološkog fakulteta organizovaće 20. i 21. marta seminar o plantažnom gajenju gljiva, pod nazivom "Gljive – ekološki prihvatljiva hrana i lek budućnosti".


Seminar će, pored predavanja o važnosti gljiva u ishrani, obuhvatiti i obilazak fabrke "Šampikom" iz Pločica, koja proizvodi kompost i "tunele" za proizvodnju šampinjona.

Gljive se u ishrani i kao lekovito sredstvo koriste od pre 4.000 godina, a njihovo gajenje je najpre započeto u Kini.

Imaju veliku nutritivnu vrednost i važan učinak na zdravlje, s obzirom na to da su bogate vitaminom D i selenom koji pomaže u prevenciji malignih bolesti, regulaciji holesterola u krvi i regulaciji povišenog krvnog pritiska.

Uprkos tome što ovdašnje podneblje obiluje šumama bogatim samoniklim gljivama i da postoje uslovi za njihovo uspešno plantažno gajenje, u Srbiji se gljive malo koriste, pre svega zbog nedovoljnog poznavanja različitih vrsta, kao i odsustva ove namirnice u tradicionalnoj kuhinji.

U sklopu seminara, posebna pažnja biće posvećena bukovačama, šitaki pečurkama i šampinjonima - gljivama koje se relativno lako plantažno uzgajaju.

Stručna predavanja na seminaru održaće profesori sa Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Instituta za ratarstvo iz Novog Sada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti