Vrhunac cvetanja ambrozije

Količine polena ambrozije u vazduhu su ovih dana vrlo visoke, a očekuje se da situacija ostane ista naredne dve sedmice, osim u danima kada pada kiša.

Količine polena ambrozije u vazduhu su ovih dana vrlo visoke, a očekuje se da situacija ostane ista naredne dve sedmice, osim u danima kada pada kiša.

Kako kaže Branko Šikoparija iz Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, sada je glavna sezona cvetanja ambrozije i osobe koje su alergične imaju najviše problema.

Šikoparija za Radio 021 kaže da se pojava polena ambrozije u vazduhu ne može potpuno sprečiti, iako se ona redovno kosi i napominje da Vojvodina kao poljoprivredna regija pogoduje razvoju ovog korova. On navodi da je redovnim i obimnijim košenjem moguće izbeći veoma visoku koncentraciju polena, ali ne može se očekivati da će u periodu intenzivnog cvetanja vrednosti biti niske.

Prema rečima Branka Šikoparije, Novi Sad je najviše ambrozije imao 2001. godine kada je bilo oko 1.100 zrna u kubnom metru vazduha, proteklih godina ih je bilo od 400 do 600, a za sada je ove godine prebrojano prosečno 300 zrna u kubnom metru vazduha.

  • evo nekog i sa razumom

    26.08.2012 16:46
    ispiranje mozga
    http://zdravljeimedicina.mojblog.rs/p-ambrozija-kao-lek/180341.html
    evo, ako nekog interesuje, ako zeli da se informise, o istini, a ne samo o lazima... da li vi proveravate bilo sta sto cujete/citate?
  • JelenaNS

    31.08.2010 11:35
    Ja već 3-4 godine od sredine avgusta pa do kraja septembra imam nenormalnu kijavicu. Nikakve druge simptome nemam. Verujem da je to alergija na ambroziju.
  • 30.08.2010 14:43
    Nema vlast para. Štede za predstojeće novogodišnje praznike. Trebaće im opet za torbe, kaiševe, kalendare, novčanike, krkanluke druga preCednika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti