Kradu podatke preko lažnih bankomata

Od početka godine novosadska policija podnela je 99 krivičnih prijava protiv osoba koje su falsifikovale i zloupotrebljavale platne kartice.
Od početka godine novosadska policija podnela je 99 krivičnih prijava protiv osoba koje su falsifikovale i zloupotrebljavale platne kartice.

Kako bi se vlasnici kartica zaštitili od ovog oblika zloupotrebe, neophodno je da čuvaju karticu, drže odvojeno karticu i PIN kod, prilikom plaćanja ne ispuštaju karticu iz vida, a posebno da obrate pažnju na sam izgled bankomata, navodi za Radio 021 viši policijski inspektor, Nikola Kuzma.

"Bankomat na prvi pogled izgleda isti, ali su na njega postavljeni aparati za skidanje podataka.  Tu spadaju tastatura i čitač kartice koji se postavljaju iznad originalne tastature i čitača,  i najčešće su veoma slični originalu, kao i kamera. Građani treba da prijave čim vide neku promenu na bankomatu", kaže Kuzma.                                                            

Kuzma dodaje da je oprema za kopiranje kartica relativno lako dostupna i jeftina.

Kako se sve iskorišćavaju podaci

Postoji više načina na koje se može zloupotrebiti platna kartica:

- Skiming-izrada - kada se podaci sa platne kartice kopiraju pomoću skiming-uređaja koji se postavljaju na bankomatima

- kada osoba podnese zahtev za dobijanje platne kartice i pri tome koristi lažne podatke, odnosno predstavlja se kao neko drugi

- neovlašćeno korišćenje tuđe kartice, bilo da je ona ukradena ili izgubljena

- kada sam korisnik kartice u dogovoru sa prodavcem umesto da kupuje robu, podiže gotovinu

- kada vlasnik prodajnog objekta podiže gotovinu i plaća robu falsifikovanim karticama

- i zloupotreba računa za kupovinu preko interneta, za šta nije potrebno imati karticu u fizičkom obliku

U prevarama se najviše koriste platne kartice sa magnetnim zapisom, jer ih je mnogo lakše falsifikovati u odnosu na kartice sa čipom.

Teško uhvatiti počinioce

Kamere na bankomatima teško pomažu u slučajevima kad falsifikator nešto menja na samom aparatu. Naime, retko se dešava da neko stalno sedi uz videonadzor i prati svaki snimak, zbog čega se ne može na vreme reagovati. Takođe, počinioci ovakvog dela obično znaju kako je postavljen videonadzor, navuku kapuljaču i zamaskiraju se tako da im kamere ne uhvate lice, objašnjavaju u policiji.

Predviđena kazna za ovo krivično delo je od 3 meseca do 10 godina zatvora, u zavisnosti kolika je pribavljena imovinska korist. I samo posedovanje falsifikovane platne kartice je kažnjivo zakonom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti