VIDEO: Trideset godina od smrti Mike Antića

Poznati pesnik Miroslav Mika Antić preminuo je na današnji dan pre 30 godina.
Osim pisanjem poezije, bavio se i novinarstvom, slikarstvom i filmom. Prema sopstvenom priznanju u životu je bio svašta, od fizičkog radnika u pivari, mornara, do scenariste, ali bi ipak bio najgori đak, jer ni svoj život nije naučio. 
 
Iako nije voleo da priča o sebi, ističući da o njemu najlepše brinu oni koji ga ostavljaju na miru, Mika Antić je jednom prilikom otkrio da svoju prvu pesmu nije on napisao, nego ju je prepisao od Desanke Maksimović, i za nju dobio nagradu na kraju školske godine. 
 
Objavio je nekoliko zbirki poezije, među kojima su "Plavi čuperak", "Garavi sokak" i "Plava zvezda". Osvojio je nekoliko književnih, pozorišnih i filmskih nagradu. Takođe, nosilac je i ordena zasluga za narod.
 
Miroslav Mika Antić rođen je 14. marta u Mokrinu. Školovao se u Kikindi i Pančevu, a studirao u Beogradu. Nakon toga živeo je u Novom Sadu, gde je i umro 24. juna 1986. godine.
 
Kako je jednom prilikom rekao, najviše bi voleo da drugi izmisle njegovu biografiju: "Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima. Ostalo, što nije za najavu pisca, nego za šaputanje, rekao sam u pesmi 'In memoriam'", koju možete pročitati OVDE.
 
Veče posvećeno ovom pesniku održaće se u njegovom rodnom Mokrinu, gde će se okupiti brojni pesnici, glumci, tamburaši i ostali poštovaoci Mike Antića.
 
  • миско

    24.06.2016 12:19
    Учитељ Мика
    Изузетан човек, слушао сам његове приче у кафани "ГОЛ".

    РЕЦЕПТ ЗА НОВУ ГОДИНУ
    Узети 12 месеци, добро их очистити од горчине, себичлука, цепидлачења и страха. Сваки месец пажљиво исецкати на 30 или 31 дан, тако да је залиха довољна за годину дана.
    Сваки дан посебно испунити надевом: од једне трећине рада, трећине душевне ведрине и трећине хумора-уз додатак три кашике оптимизма, једне кашике стрпљења, зрнцета ироније и прстохват такта. Ту масу прелити обилно љубављу.
    Готово јело украсити букетићем ситних пажњи и сервирати га сваког дана,
    са обавезном ведрином, уз шољу доброг освежавајућег чаја. (Мика Антић)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".