Generalni štrajk u novosadskom sudu

Zaposleni u administraciji novosadskih sudova počeli su ovog jutra generalni štrajk tražeći veće plate.
Zaposleni u administraciji novosadskih sudova počeli su ovog jutra generalni štrajk. Prema rečima predsednika Sindikata zaposlenih u pravosuđu, Zdravka Pranića, štrajkuje oko 360 zaposlenih, osim onih koji rade na hitnim slučajevima.

"U parničnom odeljenju radiće se predmeti kao što su privremene mere, u porodičnom odeljenju predmeti koji se tiču nasilja u porodici, bračni i porodični sporovi i izdržavanje maloletne dece. U krivici će se obrađivati pritužbe oštećenih maloletnih lica, a kojima preti zastarelost", navodi Pranić za Radio 021.

Sekretarka Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević rekla je da su predstavnici sindikata "tri dana išli u Ministarstvo pravde, ali da nikakav odgovor nisu dobili". Milošević je ranije kazala da će štrajk trajati dok se ne ispuni obećanje ministarke pravde Snežane Malović o povećanju zarada zaposlenih u sudskoj administraciji od ušteda ostvarenih reformom pravosuđa. Njihove plate sada iznose od 17.000 do 21.000 dinara.
Procena Ministarstva pravde je da bi za ispunjenje ovih zahteva bilo neophodno da se fond plata poveća za 5,3 milijarde dinara, za šta ne postoje ekonomske mogućnosti.

Pranić kaže da su republičke vlasti ponudile da stimulaciju povećaju za tri hiljade dinara, ali sindikat nije prihvatio predlog i traži da se plate uvećaju na 28.000 dinara. "Od Ministarstva pravde imamo odgovor da para nema i da su pare potrošene. Novac je verovatno otišao u novčanike predsednika i predsednica sudova ili Visokog saveta, ili gde već, pošto znamo da su oni sami sebi podizali plate", objašnjava Pranić. (J. Radić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti