Nagrađena inovacija Veljka Milkovića

Novosađanin Veljko Milković dobio je nagradu Energy Globe za "Samogrejnu ekološku kuću", kao najbolju inovaciju iz Srbije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, saopštila je ta fondacija.

Novosađanin Veljko Milković dobio je nagradu Energy Globe za "Samogrejnu ekološku kuću", kao najbolju inovaciju iz Srbije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, saopštila je ta fondacija.

Nagrađena inovacija se odnosi na upotrebu solarne energije u arhitekturi i postignute izvanredne rezultate energetske efikasnosti, navodi se na sajtu međunarodne fondacije Enerdži glob.

Koncept "Samogrejne ekološke kuće" omogućava visoku energetsku efikasnost i uštedu u grejanju (85 odsto), hlađenju (100 odsto), osvetljenju (30 odsto) i građevinskom materijalu (10-20 odsto ) baziranim na upotrebi reflektujućih površina oko prozora kuće za pojačavanje solarnog dobitka na objektima sa zemljanom zaštitom.

Samogrejna ekološka kuća je jedina kuća kod koje se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije, dodaje se u saopštenju. Međunarodna fondacija Enerdži glob, sa sedištem u Austriji, od 1999. godine dodeljuje međunarodnu nagradu za očuvanje životne sredine u svetu.

  • 11.10.2010 05:40
    Ne samo da nije kao siledjija kome mi placamo 1OOOOOO$ nego nije ni huligan poput ovih beogradskih demonstranata, njega ne stiti drzava, zato nek pokusa negde van zemlje Srbije da pocne sa svojim radom
  • ...

    08.10.2010 23:38
    Ko mu je kriv kad nije siledžija kao Miladin pa neće dobiti 1.000.000 dolara od države za dalji naučni rad.
  • MojNS

    08.10.2010 20:58
    Svaka cast! Cestitam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti