Vodi za piće ne preti zagađenje

U slučaju da otrovni mulj iz Mađarske Dunavom stigne do Novog Sada, pijaćoj vodi u gradu ne preti zagađenje.

U slučaju da otrovni mulj iz Mađarske Dunavom stigne do Novog Sada, pijaćoj vodi u gradu ne preti zagađenje.

U fabrici vode se prerađuje samo voda koja potiče iz podzemnih izvorišta, a ne iz reke, objašnjava za Radio 021 portparol JKP "Vodovod i kanalizacija", Davor Santrač.

Santrač napominje da kvalitet dunavske vode u manjoj meri utiče na kvalitet podzemne, ali da u situaciji ovakvog zagađenja nije potrebno preduzimati bilo kakve vanredne mere.

Analize Dunava na tri sata

Uzorci vode iz Dunava od subote ujutru se kod Bezdana uzimaju na tri sata i tako će biti dok talas sa zagađenjem iz Mađarske ne prođe. U Bezdanu se rade gasne analize, a u Beograd se šalju uzorci kako bi se utvrdilo da li su prisutni teški metali.

"Očekuje se da će taj talas do Srbije stići u nedelju u večernjim satima, ili čak u ponedeljak ujutru", izjavio je direktor za kontrolu životne sredine Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branislav Gavrić, dodajući da su uvedena dežurstva kod Bezdana.

Rezultati analize uzoraka vode iz Dunava, koji su uzeti u petak, dobri su, izjavio je Gavrić.

  • Sosa

    11.10.2010 09:47
    Ne bojte se sta ce biti ako teski metali udju u sistem jer oni vec jesu u sistemu od ranije. Novosadski vodovod distribuira Novosadjanima vodu koja nije za pice!
  • Ekolog

    11.10.2010 07:43
    Poreklo vode iz cesme
    Ma daaaaaaaaaaaaaj!???
    U fabrici vode se prerađuje samo voda koja potiče iz podzemnih izvorišta, a ne iz reke????
    Koja glupost!
    Da su u pitanju arteshki bunari, pa da covek kaze tako nesto.
    Novosadjani piju cistu DUNAVSKU vodu! To se uci na prvoj godini faxa! Sve one crpne stanice pored keja na odredjenoj dubini imaju horizontalne podzemne cevi koje crpe vodu iz dubina zemlje, vodu koja je potekla od samog Dunava. Dunavska voda prolazi kroz zemlju ispod Dunava, filtrira se do odredjene mere na taj nacin, i tu je onda crpe cevi nase drage fabrike vode.
    +ako udju teski metali u sistem, bice jako tesko da ne dodju u nashe cesme.
  • NS

    10.10.2010 15:59
    Ljudi, otreznite se i prestanite da pijete vodu iz slavine, zagadjena je i nije za pice vec neko vreme. Ni vodovod ni higijenski zavod nece to da objave, gradonacelnik cuti, taj se pojavi samo kad treba da se promovise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti