Kako odjaviti dimničarinu sa računa "Informatike"

Građani koji u svojim domaćinstvima nemaju dimnjake i ventilacione instalacije nisu u obavezi da plaćaju stavku "dimničarina" na računu "Informatike".
Ono što je potrebno da učine kako više ne bi plaćali ovu uslugu jeste da Javnom komunalnom preduzeću "Stan" pošalju zahtev za izlazak tročlane komisije koja će utvrditi da li postoje dimnjak i ventilacioni sistem. Nakon toga, ta se informacija dostavlja nadležnim.
 
Kako su nam rekli u "Stanu", od kada se ova stavka naplaćuje, stiglo je 50 zahteva za odjavu dimničarine. Oni dodaju da se vlasnicima objekata koji fizički i po projektu nemaju dimovodne i ventilacione instalacije ne naplaćuje čišćenje dimnjaka i ventilacije.
 
Sa druge strane, vlasnici objekata kod kojih je dimnjak urušen ili zapušten imaju obavezu da ga renoviraju, te da ga održavaju čistim. 
 
Iako se veliki broj građana bunio pre skoro tri godine, kada se ova stavka pojavila na računima "Informatike", dimničarine za nešto više od 150.000 stambenih objekata i 16.000 lokala uredno se plaćaju svakog meseca. Građani plaćaju dinar za svaki kvadratni metar stambenog prostora, što znači da "Stan" na osnovu toga zaradi nešto više od devet miliona dinara mesečno.
 
Podsećamo da je nakon donošenja odluke o naplati dimničarine Srpska radikalna stranka pokrenula inicijativu za ocenu njene ustavnosti, koju je Ustavni sud krajem prošle godine odbacio kao neosnovanu. Zbog učestalih žalbi građana na naplatu dimničarine reagovao je i zaštitnik građana koji je istakao da je pravo lokalne samouprave da naplaćuje odžačarinu, ali da iz toga moraju biti izuzeti građani koji nemaju odžake.
 
O dimnjacima brine 28 dimničara, koji su prema Odluci o dimničarskim uslugama, dužni da jednom u tri godine kontrolišu odžake i ventilacione kanale u kućama i stambenim zgradama. Istu obavezu imaju i prema poslovnim prostorima, dok uređaje u kojima se stvara zapaljiva prašina moraju da kontrolišu svaka tri meseca. 
 
Takođe, korisnik dimničarskih usluga može da zahteva da se kontrola ispravnosti odžaka i ložišnih objekata obavi i mimo redovne kontrole.
  • Komsija

    15.07.2016 09:51
    "Sa druge strane, vlasnici objekata kod kojih je dimnjak urušen ili zapušten imaju obavezu da ga renoviraju, te da ga održavaju čistim. "
    Da ja odrzavam dimnjak?! A placam odzacarinu? Razumem ako se urusi, ali sta ima da ga odrzavam cistim ako vec placam odzacara? Uzgred u zgradi nemamo dimnjak, a ventilacione odvode ima svaka zgrada, ni jednom nisu bili da ih prociste..
  • djordje

    15.07.2016 09:30
    Rade kontrolu jednom u 3 godine a sto onda mi to plaćamo svaki mesec umesto jednom u 3 godine...svaki dan mi je sve jasnije da zivim u vukojebini od drzave a takodje mi je sve jasnije zasto gledam da odem odavde sto pre i da se ne vratim....
  • dimnicar

    14.07.2016 22:22
    dimnjak
    Sram vas bilo koliko je godina bilo potrebno da se ovaj harac izuzme, ko ce meni sredstva da vrati? placam dimnicarinu za nepostojeci odzak plus centralno grejanje svakog meseca, pogotovo leti ,,, bog ce da vam sudi , iako ga nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".