Prve lale u Novom Sadu pre 7.000 godina

Na arheološkom nalazištu kod Novog groblja pronađeni su ostaci nekropole i naselja starosti sedam hiljada godina.  
Na arheološkom nalazištu kod Novog groblja pronađeni su ostaci nekropole i naselja starosti sedam hiljada godina. Arheolog Dušanka Veselinov, kaže za Radio 021 da ostaci datiraju iz praistorijskog i kasnoantičkog perioda. "Trudimo se da taj prostor gde treba da izađe raskrsnica na Rumenački put što pre istražimo, dokumentujemo i oslobodimo kako bi gradnja Bulevara Evrope mogla da započne i u tom delu", navodi Veselinov.

U prvom sloju iskopani su delovi stambenih objekata, parčad kućne grnčarije, delovi radioničkog alata, kosti domaćih životinja, i drugo. Pronađeni su i nepokretni nalazi kao što su ostaci kuća, karakterističnih za ovo podrušje, a koje su građene od drveta, lepa, pruća i zemlje, sa krovovima napravljenim od biljaka.

U ostacima nekropole pronađeni su ostaci pokojnika iz kasnoantičkog perioda, kao i ostaci pokojnika iz praistorijskog perioda koji su sahranjeni u fetusnom položaju.

Trenutno se prikuplja maksimalan broj podataka kako bi se što bolje rekonstruisali objekti koji su pronađeni. "Mi ćemo svake godine na ovom prostoru pokušati da istražimo taj predeo u kome se živelo od praistorije do danas, a koji se prostire prema jugozapadu i prema jugoistoku od ove tačke na kojoj sada radimo", objašnjava Veselinov.

Površinski nalazi se prostiru na više od deset hektara a do sada je pregledano oko tri hiljade kvadratnih metara. Pokretni nalazi će biti poslati prvo na analizu a potom u muzej.

  • Bosanac

    12.10.2010 21:04
    Dogovorite se vise sta ste i ko je ko!
    Svi vojvodjani su skoro isti a svadjate se ko je ko. Ako ce vam koristiti sta, kazacu vam da ja malo razlike vidim izmedju Srbina lale i madjara vojvodjana (mada i srbi lale mnogo postradase od madjara u proslosti). Kako god nekako kada smo mi bosanci srbi bili u pitanju, lale srbi i madjari su se uvek ljepo drzali ruku podruku.

    Sve u svemu, srbine lalo, drzi se malo vise srpstva, a mani se madjarisanja! Neces madjara srbinom napraviti a sebe ces rasrbiti. Ajme, ajme...
  • Joj bre ...

    12.10.2010 07:43
    pa kolko ste dokoni ...
    i kakve veze svi ovi vasi komentari imaju o ovom tekstu ?!?!
  • Andro

    12.10.2010 05:28
    EJ!
    Šta se bre palite? Ja mislim da je u naslovu reč o cveću, pošto je napisano malim početnim slovom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti