Novosađani imaju rešenje za toksični mulj

Novosađani Miloš Katić i Sergej Petrović, članovi Asocijacije pronalazača i inovatora, otkrili su metodu koja bi potpuno ekološki sanirala posledice zagađenja u Mađarskoj.

Novosađani Miloš Katić i Sergej Petrović, članovi Asocijacije pronalazača i inovatora, otkrili su metodu koja bi potpuno ekološki sanirala posledice zagađenja u Mađarskoj.

Oni objašnjavaju za ''Blic'' da je reč o specijalnom postupku elektrolize vode uz korišćenje dva prirodna materijala, litoporita otkrivenog u Srbiji i šungita sa severa Rusije, kojim ne samo da bi se dekontaminiralo zatrovano zemljište nego i vodotokovi kako u Mađarskoj tako i Srbiji.

Posredstvom Mađarske državne agencije za inovacije sa sedištem u Budimpešti, novosadski pronalazači ponudili su ovu metodu mađarskoj državi i očekuju da narednih dana iz Budimpešte stigne odgovor.

Sve što traže jeste da Mađari snose troškove puta i materijala koji će se koristiti za sanaciju. Ove metode nedavno su promovisane na Novosadskom sajmu i izazvale su veliku pažnju mađarskih gostiju i srpskih zvaničnika.

  • Bole

    06.12.2010 13:55
    Svaka čast našim pronalazačima,na njih se uvek može računati u kriznim situacijama, samo je šteta što ovde malo ko ima sluha za njihov rad .
  • Novosađanin oduvek i zauvek

    06.12.2010 13:52
    E novosađani, ima malkice istine u tome što kaže Limanac, prst na čelo pa razmislite, onako za sebe i u sebi, ne morate nikom naglas kasti. Ima u tome istine!?
  • Anon

    15.10.2010 15:49
    Svaka cast Limanac, pogodio si ga pravo u centar. Ja sam isto iz Novog Sada i slazem se sa svime sto si rekao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti