Toplana: Novi način naplate pojeftinjuje grejanje

Za sprovođenje novog sistema naplate grejanja "Novosadska toplana" čeka da Skupština grada, na nekoj od narednih sednica, usvoji odluku o snabdevanju toplotnom energijom i nov tarifni sistem.
Za sprovođenje novog sistema naplate grejanja, "Novosadska toplana" čeka da Skupština grada, na nekoj od narednih sednica, usvoji odluku o snabdevanju toplotnom energijom i nov tarifni sistem.

Direktor ovog gradskog preduzeća, Vladimir Jelić, kaže za Radio 021 da većina Novosađana ne treba da brine da će zbog primene novog sistema grejanje plaćati skuplje, jer su analize pokazale da će 82 odsto potrošača zapravo imati manje račune. "Veći računi bi bili kod onih potrošača koji u svojim stanovima imaju znatno veću temperaturu od propisane ili im je, pak, zgrada ekstremno loše izolovana. Ali u pitanju je oko 18 procenata potrošača, dok bi velika većina imala manje račune", kaže Jelić.

Novi sistem predviđa da potrošači u svakoj prostoriji u stanu podešavaju temperaturu putem termostatskih ventila koji će biti postavljeni. Direktor "Novosadske toplane" dodaje da će se uz pomoć delitelja energije meriti potrošnja, a naplata grejanja vršiti po utrošku.

"To opet daje jedan komfor našim potrošačima, jer će moći da štede, ako fizički nisu prisutni u svojim stanovima. Zaiste ne vidim razlog zašto bi rasipali toplotnu energiju, isto kao i električnu energiju, kada nisu u stanu", objašnjava Jelić. Analize Toplane pokazuju da bi se primenom novog sistema naplate uštedelo 15 do 20 odsto proizvedene toplotne energije. (D.S.)

  • Realista

    19.10.2010 10:43
    Dobar, Loš, Jelić
    Nebuloza od projekta na kojem ce neko da digne debele pare. Evo i zasto: da bi placali koliko potrosimo onda treba potpuno UKINUTI fiksni deo, bez toga da zavrnemo sve radijatore u stanu plaćamo 70%. Jel to u duhu naziva kampanje "da plaćamo koliko potrošimo" ili kampanje "da nas derete kako hoćete". Smorili ste sa ovim kozmetičkim promenama.
  • ujak

    17.10.2010 19:49
    razmislite
    Samo jedno pitanje. Kako ce gradjani proveravati svoju potrosnju. Koliko ja znam zamisao je da sa svakog radijatora bezicnim putem podaci idu u softver toplane koji ce obradjivati podatke.Kada dobijemo astronomski racun reci ce nam da smo odvrtali do panja i grejali se na maksimumu. Kako dokazati da nismo. Ocigledno Jelic svoja iskustva iz telekoma prenosi u toplanu jer ni u telekomu ne mozete proveriti svoje impulse kao sto to mozgu potrosaci gasa, struje, vode

    RAZMISLITE LJUDI MALO sta fali placanju po kvadratnom metru kao sto godina do sada? Da li verujete da se neko nece obogatiti na celom ovom kvazi poslu?

    Resenje za bolje i jeftinije grejanje lezi u kreditima za izolaciju stanova i ulaganju toplovode a ne u renoviranje upravne zgrade, "sluzbena putovanja" i sl.
  • @Sanja

    13.10.2010 15:48
    Da nije zalosno...
    Gde to Vi, Sanja, trosite? Ili, kome to Vi pricate?
    Mozda bi bilo interesantno inati uvid u Vase podatke. Od licnih do tih o kojima govorite. Sto bi Vi pitali nekoga kada imate sopstveno iskustvo. A dok ne pitate, zapamtite: To u Petrovaradinu je bila apsolutna antipropaganda. To ovi pajaci ne ynaju, jer ne rayumeju o cemu pricaju. Zapamtite: Petrovaradin je promasena investicija. Od prvog dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti