Nacista tuži Zurofa za uvređenu čast

Jedan od vinovnika Novosadske racije 1942. godine, Šandor Kepiro, tužio je za uvredu časti lovca na nacističke zločince i direktora centra "Simon Vizental", Efraima Zurofa, saznaje Radio 021.
Jedan od vinovnika Novosadske racije 1942. godine, Šandor Kepiro, tužio je za uvredu časti lovca na nacističke zločince i direktora centra "Simon Vizental", Efraima Zurofa, saznaje Radio 021. Suđenje Zurofu je počelo u petak, dok suđenje Kepiru, iako je postupak protiv njega pokrenut 2006, i dalje nije zakazano. Saradnica centra "Simon Vizental", Ana Frenkel, kaže za naš radio da je zgrožena činjenicom da se Zurof našao na optuženičkoj klupi pre Kepira, kao i da je detaljna dokazna dokumentacija odavno poslata mađarskim sudskim organima.

"Teško je izboriti se za pravdu, naročito u zemljama koje su u tranziciji. Jasno je da Mađarska ne želi da se suoči sa svojom prošlošću. Ipak, Zurofa su pred sudom u Budimpešti dočekali brojni demonstranti antifašisti, koji ne prihvataju da na optuženičkoj klupi sedi neko koga nacista tuži za uvredu časti. Zato se i nadam da će se ovo ubrzo pretvoriti u suđenje Kepiru", rekla je ona.

Kepiro ponosan na svoju prošlost

Podsetimo, Zurof tvrdi da je Kepiro aktivno učestvovao u Novosadskoj raciji januara 1942. godine, kada je pod led Dunava bačeno oko 1.500 Jevreja, Srba i Roma. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Jevreja u Novom Sadu ima oko 200, a u celoj Vojvodini oko 400. Pre II svetskog rata u pokrajini ih je bilo oko 20.000. Kepiro je čak dvaput osuđen za svoje zločine - prvi put 1944. godine, a drugi put dve godine kasnije, kada je i pobegao u Argentinu. Centar "Simon Vizental" je na leto 2006. otkrio da on živi u Budimpešti. "Iznenadjujuće je što čak ni danas nije toliko teško pronaći ubice i dokaze protiv njih, koliko je teško izvesti ih na sud i kazniti ih za njihova zlodela", kazao je Zurof.

Frenkelova je istakla da će Zurof, inače počasni građanin Novog Sada, imati aktivnu podršku novosadske i republičke vlasti ukoliko se proces protiv njega nastavi. Kako ona kaže, nejasno je zbog čega Kepiro ne pokušava da se brani, već podnosi tužbu za uvredu časti. On priznaje svoje učešće u događajima koji mu se stavljaju na teret, ali tvrdi daje bio zadužen za nadgledanje patrola koje su učestvovale u raciji protiv partizana, koja je trajala kada i masakr civila. On navodi da je nevin, da nikoga nije ubio i da je vrlo ponosan na svoju prošlost. "Na šta je to ponosan, ipak, nije objasnio. To samo on zna", kaže Ana Frenkel.

Kepiro danas ima 95 godina, ali Frenkelova ističe da to nije nikakva prepreka da mu se sudi za ono što je uradio. "Ratni zločini ne zastarevaju. On je vitalan i zdrav, ne postoji nijedan razlog da mu se ne sudi zbog starosti ili lošeg zdravstvenog stanja", ocenila je ona.

Jovanović: Neshvatljivo odugovlačenje

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, kaže da je neshvatljiva činjenica da suđenje Šandoru Kepiru ni četiri godine posle pokretanja postupka nije počelo. On smatra da je najbitnije da mađarski sudski organi konačno izvedu nekadašnjeg oficira pred lice pravde.

"Prosto smatram da svako za koga postoji sumnja, a na kraju i dokazi, mora da izađe pred sud za takva stravična, blago rečeno stravična dela i da se odbrani ili da se dokaže da je kriv i da za to snosi adekvatne posledice", rekao je Jovanović.

On nije želeo da komentariše Kepirovu tužbu za uvredu časti protiv Efraima Zurofa, koji je otkrio njegovu lokaciju i pokrenuo tužbu za ratne zločine Prema njegovim rečima, suđenje Kepiru je pitanje koje je bitnije za Novosađane i o kom on može nešto više da kaže.

Srbija pokazala dobre rezultate

Na listi najtraženijih preživelih nacističkih ratnih zločinaca, kako prenosi Beta, nalazi se i Milivoj Ašner, koji je u Austriji i tereti se za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj. Hrvatska je tražila njegovo izručenje, dok je od Sjedinjenih Američkih država Srbija tražila izručenje Petera Egnera, optuženog za ubistvo 17.000 civila u Beogradu. Najtraženiji su Alojz Bruner koji živi u Siriji, a odgovoran je za deportaciju desetina hiljada austrijskih, grčkih, francuskih i slovačkih Jevreja u koncentracione logore. Na listi je i Aribert Hajm, koji je u konc logorima u Mauthauzenu ubijao zarobljenike smrtonosnim injekcijama. Njegova lokacija je nepoznata. Australijske vlasti su pristale da Mađarskoj izruče Karolja Zentaija, koji je ubio danskog novinara, borca protiv nacista. Imena koja se nalaze na ozloglašenoj listi jesu i Samjuel Kunc, Adolf Štorms, Klas Karl Faber, Algimantas Dailide i Mihail Gorškov.

Srbija je u izveštaju centra "Simon Vizental" dobila dobru ocenu za svoj program istrage i praktične rezultate u gonjenju nacističkih ratnih zločinaca, a nalazi se u grupi B. Vrlo uspešne zemlje u grupi A, jesu Nemačka i SAD. Najgore ocene dobile su Australija, Mađarska, Litvanija i Ukrajina, kao zemlje u kojima nema političke volje za krivično gonjenje optuženih. (Asja Francisti)

  • Marko Trbović

    22.07.2011 23:08
    Supica
    Ne smeju da u miru srču supicu ni potomci... Vi kukavice anonimne ste najkrivlji.
  • mirjana

    16.10.2010 11:42
    šta smo naučili
    Gotovo da su svi narodi u svojoj istoriji imali žrtve, ali i mnogi, nažalost, imaju svoje zločince. Da bi istorija zaista bila učiteljica života svi zločini moraju biti izvedeni pred lice pravde i zločinci kažnjeni. Ovo što se dešava u v...ezi sa suđenjem čoveku koji pokušava da pred lice pravde dovede sve zločince iz Drugog svetskog rata pokazuje da baš nismo najbolji učenici kada je istorija u pitanju! Da li ne pokretanje tužbe protiv Kepira znači da Novosadske racije nije ni bilo?! Sva ona imena na tabli na Keju žrtava racije govore suprotno!
  • Vaskez NS

    15.10.2010 12:40
    Molim ?
    Mađarska zemlja u tranziciji ?!?
    Haloo, pa Mađarska je punopravni član EU već xy godina, kakva tranzicija ?

    Zbog ovog skandala zbog neprocesuiranja dostupnih zločinaca bi međunarodni sud trebao da zatraži da se Mađarska isključi iz EU i uvedu joj se vize, ako ćemo koristiti iste aršine koji važe i za Mađarskog južnog suseda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti