Novosađani sve deblji, ali ima i sve više vegana

Novosađani su sve deblji, a mlađa populacija sve podložnija popularnim trendovima koji dovode do poremećaja u ishrani i narušavanja zdravlja.
Odlazak u ekstreme vodi kako do gojaznosti, tako i do anoreksije i bulimije, bolesti nedovoljne uhranjenosti, a čija krajnja posledica može da bude i smrt. Štaviše, nepravilna ishrana je u Srbiji, kao i u svetu, vodeći faktor rizika za razvijanje bolesti od kojih umire oko 85 odsto stanovništva.
 
Trendovi u ishrani sve više se propagiraju putem interneta, platforme na kojoj je lako biti stručnjak za bilo koju oblast i promovisati navike koje mogu da budu fatalne - blogovi, forumi i drugi načini okupljanja, najčešće mlađih žena, ali i muškaraca, koji su puni saveta o dijetama, vežbanju i donošenju odluka "na svoju ruku". Stručnjaci u oblasti ishrane kažu za 021 da je marketing u prehrambenoj industriji u Srbiji i dalje nasilan, okrenut promovisanju brze hrane, naročito prema deci, što je u razvijenim zemljama zabranjeno.
 
Načelnica Službe za specijalističko-konsultativnu delatnost i specijalista interne medicine dr Olgica Jukić Neatnica kaže za 021 da je gojaznost trenutno jedan od najvećih zdravstvenih problema u Srbiji. Više od 18 odsto stanovništva je gojazno (imaju indeks telesne mase 30 i više), a predgojazne osobe (indeks telesne mase između 25 i 30) čine više od polovine odraslog stanovništva. 
 
"Ono što je zabrinjavajuće je što je gojaznost u stalnom porastu, a posebno se uočava porast gojaznosti kod dece. Nepravilna ishrana je povezana s dijabetesom tip 2, kardivaskularnim i malignim bolestima, hipertenzijom i drugim oboljenjima, a nastaje kad zanemarujemo svoje zdravlje. Ljutim se na pacijente koji navode izgovore zbog kojih ne mogu da vode pravilnu ishranu - ali kada postavite sebi ciljeve i mislite o posledicama unošenja određene hrane u telo, možete da imate balansiranu ishranu i uz brz način života", smatra Jukić Neatnica.
 
Višedecenijske navike u ishrani stanovništva u Srbiji, a naročito u Vojvodini, uticale su da postanemo gojazni, taložimo masti i šećer, a dižemo holesterol i pritisak, smatra načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine doc. dr Milka Popović. Ona za 021 objašnjava da gojaznost, koja je od 2000. godine i zvanično bolest, podstiče sve veća dostupnost hrane na tržištu, što nije nužno loša pojava. 
 
"Međutim, uz svu tu dostupnost i spoljašnje uticaje, potrebna je velika samokontrola i informisanost o ishrani. Sistem savetovanja od strane nutricionista nije u pravoj meri razvijen u oficijelnom sistemu zdravlja, već često ide "parazvaničnim" putevima. Zato je moguće da i u toj struci postoje ljudi koji se bave ishranom, a koja može da ode u ekstrem. Bitno je da osobe koje imaju potrebu za savetovanjem paze kod koga iste savete uzimaju, jer u toj oblasti ima priučenih ljudi", smatra ona.
 
S druge strane ekstrema su anoreksija, bulimija i drugi, ređi poremećaji u ishrani i životnim navikama. Anoreksija se prepoznaje po osobi koja unosi veoma malo ili nimalo hrane, restrikciji kalorija i nutrijenata do najnižih mogućih minimuma, što dovodi do brojnih posledica - anemije, opadanja kose, gubljenja menstruacije, a krajnja, najgora posledica je - umiranje od gladi. Osobe s bulimijom unose u veoma kratkom vremenskom roku umerenu ili neumerenu količinu hrane, koju u napadima panike da će se ugojiti, izbacuju povraćanjem. Ova praksa ozbiljno narušava digestivni trakt, zube i zubnu gleđ i nanosi brojne druge posledice po organizam.
 
 
Naše sagovornice smatraju da, iako ređe, ove bolesti su takođe pogubne, a nastaju pre svega zbog poremećenih odnosa u porodici i iskrivljene slike o svom telu. Dr Olgica Jukić Neatnica naglašava da se anoreksija i bulimija javljaju najčešće kod mlađih ženskih osoba koje teže nerealnim ili pogrešnim idealima.
 
"Osnovno lečenje ovi bolesti je na nivou psihologa i psihoterapeuta. Da bi ove osobe prihvatile preporuke o ishrani, moraju prvo da leče dušu. Ove bolesti često počinju naivno, ali se završavaju komplikovanije i ne pomaže to što smo, kao društvo, sve globalniji. Porodice su sve kraće na okupu, nema zajedničkih obroka i ne viđamo se dovoljno, što mogu da budu dobri preduslovi da zanemarene osobe razviju bolest", navodi ona. 
 
Dr Milka Popović naglašava i ortoreksiju, opsesivno bavljenje pravilnom ishranom, kao i bigoreksiju, opsesivno povećanje mišićne mase (najčešće kod muškaraca), koji mogu da budu uvod u razvijanje još težih oboljenja.
 
Jedan od trendova i ishrani su načini života poput vegetarijanstva i veganstva, koji su sve popularniji i kod nas. Izbegavanje namirnica životinjskog porekla, tvrde naše sagovornice, nije preporučljivo, a da biste bili vegetarijanac ili vegan, a i dalje zdravi, potrebno je mnogo vremena, pažnje, ali i novca.
 
"Ako ste vi vegan ili vegetarijanac, vi živite na žitaricama, voću i povrću i imate relativno nizak energetski unos. Treba prilično dobro vladati veštinom ishrane da biste uneli potreban kalcijum, belančevine, gvožđe i druge apsolutno neophodne hranljive faktore, jer ako ne pijete mleko, morate uzimati zamene u specijalizovanim prodavnicama. One su često i skupe", objašnjava dr Jokić Neatnica.
 
Umereno vegetarijanstvo, smatra dr Popović, ne odudara mnogo od pravilne ishrane, naročito ako osoba jede ribu i jaja. "Ali, ekstremne varijante uskraćivanja organizmu nutrijenata podrazumeva da je osoba potpuno svesna svih rizika i dobro upućena u posledice. S obzirom na to da se ovakvi trendovi često javljaju kod mlađe populacije, rizici da su oni nedovoljno informisani su veliki", kaže ona i dodaje da podržava promociju lokalno uzgajane hrane i vraćanje prirodi, kakvu god da ishranu osoba praktikuje.
 
Poražavajuća je moć interneta, na kojem se i u Srbiji mogu naći interesne grupe mladih ljudi - uglavnom devojaka, koje promovišu mršavost kao ideal, a uzdržavanje od hrane kao životni cilj.
  • ===

    09.04.2017 18:53
    Svi vi koji se žalite na vegetarijance (zbog raznih razloga koji su trenutno nebitni) - šta je sa onim vegetarijancima koji nemaju izbor što se tiče njihove ishrane? U smislu da njihovom telu ne prija određena hrana, i oni nemaju izbor nego da prestanu da unose tu istu hranu u svoj organizam. Imate one ljude koji selektivno ne jedu neke namirnice koje su zdrave a preporučuju se u ishrani - a ti ljudi su ustvari svaštojedi :) Sve to opet dođe do svake osobe i kako se oni hrane (i čime), naravno treba imati uravnoteženu i zdravu ishranu, treba smanjiti količinu unošenja brze hrane, itd. Ako neko želi da postane vegetarijanac (a vegetarijanstvo ima svoju podelu, koja se prethodno istraži), onda je samo najvažnije unositi sve potrebne vitamine, minerale i nutrijente, i sl. Ovakva ishrana jedino zahteva trud i upornost. pozz
  • Dule

    08.08.2016 04:00
    @Maki
    Evo ja cu da ti navedem:soja koja sadrzi cak 52 grama proteina za razliku od 100 grama pileceg belog koje sadrzi 30,orasasti plodovi,spanac ,kelj,blitva,grasak,neke celovite zitarice,pasulj a uz to unos vlakana,minerala i vitamina,sve u jednom paketu.Ima toga jos ali da te ne zamaram previse i ovo ti je dosta
  • stasa

    06.08.2016 15:40
    Auuu Doktorka....pa to nije ni za mrsavu sesticu.....vidimo se u sledecem roku. Slabo,slabo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti