Besplatno za sve koji očiste godinu

Ekonomski fakultet je doneo odluku da plati školarinu za sve svoje studente koji su očistili godinu, a nisu uspeli da dobiju ili zadrže budžetski status zbog rangiranja i ograničenih kvota.
Ekonomski fakultet je doneo odluku da plati školarinu za sve svoje studente koji su očistili godinu, a nisu uspeli da dobiju ili zadrže budžetski status zbog rangiranja i ograničenih kvota. Takođe, potvrđeno je da će, umesto tri, osnovne studije ubuduće trajati četiri godine, a master studije jednu umesto dve godine.

Predstavnik studenata, Stefan Dujović, kaže za Radio 021 da će Vlada Vojvodine naknadno raspravljati o dodatnih 100 mesta za master program na Ekonomskom fakultetu. Vladi je poslat i zahtev da studenti koji pohađaju postojeći, dvogodišnji master, imaju mogućnost da dobiju diplomu posle prve godine.

"Poslali smo dopis sekretarijatu tražeći da studenti koji očiste prvu godinu mastera sa 240 bodova mogu da uzmu diplomu za diplomiranog ekonomistu, pa da mogu i ne moraju da nastave dalje školovanje", rekao je on.

Nema ukidanja participacije

Cena boda za prenos ispita smanjena je za 20 odsto, ali Dujović ističe da je sada omogućeno polaganje ispita iz letnjeg semestra u zimskom polugodištu. Studenti koji do januara polože prenesene ispite, neće morati da plaćaju prenos. O plaćanju participacije za prebacivanje sa subotičkog na novosadski fakultet uprava je odbila da raspravlja.

"Rečeno nam je da ta participacija predstavlja troškove odeljenja u Novom Sadu i njegovog funkcionisanja - profesore, struju, vodu i sve ostalo. Ako bi se ova participacija ukinula, Ekonomski fakultet u Novom Sadu ne bi mogao da funkcioniše. Država ne želi da izdvoji novac za to odeljenje, a neko mora to da plati", kaže Dujović.

On je najavio razgovore sa studentima, kada će biti odlučeno da li će biti dodatnih pregovora sa upravom fakulteta. Podsetimo, studenti Ekonomskog fakulteta su pre dve nedelje protestovali zahtevajući da im se ukine 3+2 sistem školovanja, kao i da im se smanji visina troškova studiranja. (A.F.)

  • BojanNS

    17.10.2010 11:36
    LAZU
    Clanak vam je cista LAZ posto cena boda za prenesene ispite nije smanjen za 20% nego je povecana sa proslogodisnjih 750din na 1290din po bodu. CISTA KRADJA prave nas ludima.
  • @MAMA

    17.10.2010 11:19
    pa mi pokusavamo da se ne damo, ali fakultet je uvek jaci :P dzaba i protesti i zalbe, molbe i sve ostalo, kad jednostavno NE ZELE da nam olaksaju studiranje. i to se nece promeniti ocigledno nikada.
  • STUDENT

    17.10.2010 11:18
    Laz
    Sta reci za te bodove sem da lazu da su ih smanjili. Prosle god su bili 750 din po bodu sto je isto puno, pa smo protestvovali izmedju ostalog i zbog toga da se smanji ta cena, a oni nama bez imalo srama na sajt fakulteta stavljaju da je cena smanjena za 20% na 1290 din. Ljudi pa mi samo za jedan predmet damo 10400 din(a sta je sa studentima koji imaju jos koji predmet) + materijalni troskovi 5700 din+ participacija za sve studente u NS 28800 din, pa kakav je to budzet, sta mi to znaci, samo za menzu i ni za sta vise!!!! Ovo je sramota!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti