Stare mape koče zaštitu Tvrđave (Foto)

Iako je Zavod za zaštitu spomenika Novog Sada do 15. februara trebalo da prikupi svu potrebnu dokumentaciju i izradi elaborat kako bi Petrovaradinska tvrđava ušla pod zaštitu republike, to još nije učinjeno.  
Iako je Zavod za zaštitu spomenika Novog Sada do 15. februara trebalo da prikupi svu potrebnu dokumentaciju i izradi elaborat kako bi Petrovaradinska tvrđava ušla pod zaštitu republike, to još nije učinjeno.

Arhitekta-konzervator, Slobodanka Babić, kaže za Radio 021 da je sva dokumentacija završena, ali imaju problem sa određivanjem granica kulturnog dobra na zastareloj karti iz katastra.

"Sad radimo čišćenje i digitalizaciju karte, i s obzirom da je karta dosta loša jer datira od pre pedeset godina, od katastra smo zatražili pomoć. Tražili smo da nam izlistaju spisak parcela, jer mi to sa karte ne možemo da uradimo", objašnjava Babićeva.

Pored pravnih i tehničkih prepreka, Babićeva ističe da postoje prepreke finansijske prirode. Samo za kartu placeva iz katastra Zavod je platio 500 hiljada dinara, a zbog njene zastarelosti, neophodno je da se doradi, što dodatno košta.

Sama Tvrđava obuhvata oko 120 hektara zemljišta, a zaštitom bi trebalo da bude obuhvaćeno još dodatnih 200 hektara.

Tek nakon što dobije status spomenika od izuzetnog značaja, Tvrđava će moće da konkuriše da se nađe pod zaštitom UNESCO-a.

Petrovaradinska tvrđava proslavila je u ponedeljak 18. oktobra svoj 318 rođendan, povodom čega je organizovana izložba i besplatni obilasci stalnih postavki Muzeja grada.

Tvrđava je nekad bila najznačajnije utvrđenje Habzburškog carstva, dok je danas značajan kulturno-istorijski spomenik. Kamen temeljac za njenu izgradnju položen je 18. oktobra 1692. godine kada je i doneta Povelja sa Odlukom o njenoj izgradnji.

  • Darija

    19.10.2010 10:30
    "Sad radimo čišćenje i digitalizaciju karte"
    Ko ne zna šta to znači, mogao bi pomisliti kako je bog zna kako komplikovan posao u pitanju.
  • Dokle

    18.10.2010 21:57
    Beskrajne obmane nesposobnjakovica i neradnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti