Grad i dalje ne subvencioniše privatne vrtiće

Privatni vrtići i dalje neće dobijati subvencije Grada, iako je to bilo najavljivano kao mogućnost još pre dve godine.

Privatni vrtići i dalje neće dobijati subvencije Grada, iako je to bilo najavljivano kao mogućnost još pre dve godine.

Mira Matić iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova kaže da novi Zakon o predškolskom obrazovanju ne predviđa ovakvo rešenje, ali da postoje mehanizmi kojima bi se to omogućilo.

"Novi Zakon predviđa da osnivač finansira predškolske ustanove, tako da je u nadležnosti Grada da finansira "Radosno detinjstvo", što i čini. Ali ipak, pošto uvek ima gužvi i listi čekanja, treba da postoji dobra volja da se ovaj problem prevaziđe. Mogli bi uz pomoć Zakona o javnim službama da  razrešimo ovaj problem. U Radosnom detinjstvu su sada grupe prebukirane i ima mnogo više dece u grupama nego što Zakon predviđa", ističe Mira Matić.

Ona navodi da Novi Sad ima 17 licenciranih privatnih vrtića koji imaju dovoljno kapaciteta i da bi oni bili zadovoljni i sa mnogo manjim iznosom od onog koji Grad plaća svakog meseca "Radosnom detinjstvu" za svako dete.

"Mogli bi da se dogovorimo u početku da to bude neki niži iznos i da u narednom periodu napravimo predlog za buduću saradnju. Zaista je apsurdno da Grad najavljuje gradnju novih vrtića, za koje sada nemaju novca, a postoje kapaciteti u privatnim. Postavlja se pitanje - da li je racionalnije graditi, opremati, investirati i zatim dalje subvencionisati boravak dece ili u saradnji sa privatnim predškolskim ustanovama samo davati deo novca za boravak", zaključuje Mira Matić.

Podsećamo, roditelji koji upišu dete u neki od vrtića "Radosnog detinjstva" plaćaju samo 20 odsto od ukupne cene, a ostatak  plaća Grad, na šta se troši 10 odsto od ukupnog gradskog budžeta.

  • Rina

    22.10.2010 20:05
    Zasto?
    Pa tesko im je da naprave konkurenciju sami sebi jer bi se moglo desiti da vecina roditelja pocne da upisuje decu u privatne vrtice.
  • Jos jedna mama

    21.10.2010 07:10
    Sta da preduzmemo
    Nedostatak mesta i velike grupe nisu jedini problem vezan za drzavne vrtice. Radno vreme je potpuno neprilagodjeno modernom radnom vremenu u Novom Sadu. Veliki broj roditelja u Novom Sadu radi od 9 do 5 i mogu da stignu da podignu dete izmedju 5:15 i 5:30. U drzavni vrtic dete morate da donesete do 7:30 i onda do 9 da sedite "ispred firme".
    Moje dete prvenstveno zbog radnog vremena ide u privatni vrtic.
    Navikavanje nismo ni primetili, utrcava u vrtic kada dodjemo, u grupi ih ima sedam, bio je bolestan kao i sva deca ali nista strasno.
    Vaspitacica je predivna, mnogo nam je pomogla oko odvikavanja od pelena i dude. Kada mi prica o mom detetu ja vidim da ona njega poznaje i "njegove fazone".
    Sto se tice placanja nelogicno j ei sledece. Kako to da drzvani vrtic svi placaju isto i oni sa 12.000 platom i oni sa 100.000 dinara. Oni sa malom platom ne trebaju da placaju uopste, a oni sa vecom platom trebaju da placaju veci deo cene od 20%.
  • Adice

    20.10.2010 13:45
    nema se ...
    ... novca za vrtiće, ali ima se za "pokloniti" keš "EXIT"-u... Svake godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti