Pet premijera Novosadskog pozorišta

U Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz za ovu sezonu su najavili pet premijera.

U Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz za ovu sezonu su najavili pet premijera.

Prva je predstava "Ubijanje naroda" Vernera Švaba, koju režira gost iz Rumunije Sorin Militaru. Premijerno izvođenje je 5. novembra. Prvo izvođenje predstave "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, u režiji Šandora Lasla, zakazano je za 21. decembar.

Na proleće će biti premijerno odigrane predstave "Kameršpil" Bele Segedi Sabo u režiji sedam glumaca Novosadskog pozorišta, "Čarobnjak iz Oza" Frenka Bauma, koju će režirati Zoltan Puškaš, a u maju "Alabama song" Žila Leroa, u režiji Rahima Burhana.

Slogan teatra ove sezone je "Menjaj se da bi menjao". Kako najavljuju, baviće se fenomenom promena i u tom kontekstu uticaja okoline na mogućnost menjanja i promenu kao statičnu želju trenutka u kojem živimo.

Kako je rekla glumica Livia Banka, "Ubijanje naroda" je novi korak Novosadskog pozorišta u savremenu evropsku dramaturgiju: "Tekst je prilično surov i namenjen je isključivo odrasloj publici. Govori o dve porodice i poremećenim odnosima među njima, odnosima od kojih se niti jedan ne može nazvati normalnim. Tu je i jedna žena koja na sopstveni način hoće da stane tom ludom svetu ukraj, da spase ne samo njih, nego i ceo svet..."

Govoreći o predstavi "Majstor i Margarita", glumac Aron Balaž kaže da se o ovom romanu zna sve i danas je, čini se, aktuelniji nego ikad: "Čovek je izgubio osećaj za dobro i zlo. Ne umemo da ih razlikujemo... a život, on nije ni posve crn, ni beo. Katkad najveće zlo donese neko dobro... Na ovom projektu imaćemo nekoliko gostiju iz drugih teatara, baš zato da se i sami promenimo".

"Kameršpil" je, prema rečima glumca Gabora Ponga, jedan od najkrupnijih zalogaja ove sezone, iz prostog razloga što će se glumci prihvatiti i režije i to kolektivne: "Komad govori o dvoje ljudi koji se nađu u jednoj krčmi... Ono što se tu dogodi, iz temelja će promeniti, ne samo njihov život, nego sve u šta su do tada verovali...Nepoznate okolnosti menjaju nas, nekad toliko da otkrivamo sasvim druge ljude u sebi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti