Protestu se pridružile sudije-porotnici

Zaposleni u pravosudnoj administraciji u novosadskim sudovima i dalje štrajkuju.
Zaposleni u pravosudnoj administraciji u novosadskim sudovima i dalje štrajkuju. Predsednik novosadskog odbora Sindikata zaposlenih u pravosuđu, Zdravko Pranić, kaže da su se protestu priključili i sudije-porotnici jer im honorar nije isplaćivan od početka godine.

On navodi da su dobili ponudu od Ministarstva pravosuđa da se plate povećaju za oko 40 odsto, ali tek nakon izmene Zakona o pravosuđu.

"Mi ne želimo odluke koje zahtevaju da se menja zakon. To povećanje za nas ne predstavlja ništa, jer je pitanje i kada ćemo ga videti. Više puta smo izigrani od strane Ministarstva pravosuđa, tako da nas ne bi iznenadilo da opet to urade. Ako mogu Poreska uprava i ostali da jednom odlukom Vlade, ili koga god već, podignu sebi plate za 30 odsto, zašto bi se pravosuđe razlikovalo u svemu tome", navodi Pranić.

Za danas je zakazan još jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravosuđa, Ministarstva finansija i Međunarodnog monetarnog fonda. Sledeće nedelje bi Republički odbor sindikata trebalo da odluči da li će se štrajk nastaviti i u kom obliku.

Podsećamo, zaposleni u pravosudnoj administraciji zahtevaju da im se plate povećaju sa 20 na 28 hiljada dinara.

U sudovima se poštuje minimum procesa rada. U parničnom odeljenju rade se predmeti kao što su privremene mere, u porodičnom odeljenju predmeti koji se tiču nasilja u porodici, bračni i porodični sporovi i izdržavanje maloletne dece. U krivici se obrađuju pritužbe oštećenih maloletnih lica, kojima preti zastarelost.

  • 21.10.2010 14:00
    ovo nije samo protest zbog hira administrativnih radnika suda,ovo je u sustini protest za sve gradjane, jer svi mi imamo otprilike mesecna primanja poput strajkaca u sudovima, a da li mozemo ziveti sa primanjima,sve jedno je da li se radi ili je penzija, obavezni toskovi su isti jer penzioneri dotiraju svoju decu koja imaju decu,da li u zabavistu ili skolarce!!! gde to ima u SVETI-EVROPI da neko radi a nema za osnovne troskove zivota a roditelji penzioneri da podpomazu unucat... zato bi trebalo svi da se pridruze strajkacima jer to je vise od mobinga koje drzava vrsi nad narodom
  • sale novosadjanin

    21.10.2010 13:15
    ja vas podrzavam ali
    cekam zakazivanje rocista protiv dve firme-duznika-zbog kojih je moja firma u blokadi kod trece firme jos od prosle godine.
    dva puta su se predmeti zagubili,sudija nije reizabran itd...
    isto tako taksu u iznosu od 103000 dinara nisam uplatio iz istog razloga pa mi je kasnjenje zaracunato jos 50 %.
    izvrsne presude nemogu da naplatim posto takodje treba da uplatim takse.
    a banke zaracunavaju 3% mesecno a meni sud priznaje 8,5 % godisnje.
    ko je ovde lud?
    ucinite nesto i za gradjane pa ce vas svi podrzati.
    VOJVODINA-VOJVODJANIMA !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti