Štrajkači: Ništa nam nije ponuđeno

Informacija koju je državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, dao medijima u vezi sa povećanjem plata u pravosudnoj administraciji, nije tačna, tvrde u novosadskom Sindikatu zaposlenih u pravosuđu.
Informacija koju je državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, dao medijima u vezi sa povećanjem plata u pravosudnoj administraciji, nije tačna, tvrde u novosadskom Sindikatu zaposlenih u pravosuđu. Predsednik sindikata, Zdravko Pranić, kaže za Radio 021 da oni nisu dobili zvaničnu ponudu da se plate povećaju za 40 odsto odmah, već tek nakon izmene Zakona o sudstvu.

"Izgleda da se i Ministarstvo pravde služi nekim dezinformacijama i drugim oblicima pritiska. Treba da pošaljemo našu odluku Ministarstvu pravde da vidimo da li će se oni složiti u vezi sa povećanjem. U suštini, oni nama nisu ništa ponudili", tvrdi Pranić.

U svojoj izjavi za medije, Homen je rekao da je zaposlenima u administraciji pravosuđa ponuđeno povećanje plata za 40 odsto, koje bi počelo da se isplaćuje već sa sledećom platom. Prema njegovom mišljenju ova ponuda je dobra, predstavlja maksimum u odnosu na budžet i ukoliko je štrajkači ne prihvate prelazi se "na polje politike, a to više nije pitanje plata".

Na sastanku sa Ministarstvom pravde, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda izjavili su da zahtevi zaposlenih u pravosuđu nemaju nikakve veze sa ovom organizacijom. "Oni uopšte nisu došli da pregovaraju sa nama, već pretpostavljam da se Ministarstvo pravde pozvalo na njih čisto da nam ljudi iz MMF-a skrenu pažnju da novca za povećanje plata nema. Sastanak je trebalo da potvrdi tvrdnju Ministarstva da oni nama ne mogu da podignu plate jer im MMF ne dozvoljava", navodi Pranić.

Prema Pranićevim rečima, štrajk se nastavlja, a Republički odbor zaposlenih u pravosuđu će Ministarstvu pravde poslati dopis sa svojom ponudom. Ona će sadržati predlog o izmeni osnovice plate u onoj meri kojom bi se zagarantovala zarada od 28 hiljada dinara.

Sledeće nedelje zaposleni u administraciji u novosadskim sudovima trebalo bi da odluče da li će se i u kom obliku nastaviti štrajk. Trenutno se poštuje minimum procesa rada i obavljaju se samo hitni slučajevi. Štrajk je počeo 6. oktobra.

  • Veverica

    22.10.2010 21:45
    Realno prosečno povećanje plata u odnosu
    na sve zaposleneu Višem sudu N.S.
    - 96 zaposlenih bez sedam pripravnika je
    5,5 posto!
    Čak 32% radnika ima 4% smanjenje zbog
    ukidanja stimulacije.

    Gospodo novinari upravo ovo je naslov za vaše novine
    koje bi objektivno trebale da obaveštavaju narod.

    Da ponovim 5,5% a ne 40%!

    "Niko da se seti da misli svojom glavom,
    puštamo program da nam kažu šta je stvarno!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti