Vlada povukla predlog penzionog zakona (Foto)

Novosadski Trg slobode u petak je bio pun građana koji su protestovali zbog najavljenih izmena Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.  
Novosadski Trg slobode u petak je bio pun građana koji su protestovali zbog najavljenih izmena Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

Kod izmena, sindikatima najviše smeta što za odlazak u penziju treba sve više godina, te što su penzije i beneficije zaposlenima sve manje. Međutim, tokom protesta stigla je vest da je Vlada Srbije povukla sporni zakon iz skupštinske procedure, što je odložilo najavljeni završni protest u Beogradu i pokretanje štrajkova.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, izjavio je tim povodom da je Vlada shvatila da se samo kroz socijalni dijalog može doći do pravih rešenja. "To je i dokaz da više niko neće moći bez naše saglasnosti da jednostrano donosi zakone, koji će i dalje rušiti naša prava. Već od ponedeljka moći će da počnu pregovori, a naša je obaveza da u novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ugradimo sve što smo tražili", kaže Obrović.

On je istakao kako nisu tačne izjave državnih funkcionera da je standard građana Srbije na uzlazlnoj liniji. "Govore nam kako se u Srbiji živi dobro, a imamo najniže plate u regionu. Šta su to uradili sa ovako bogatom zemljom, kada smo dospeli na tako niske grane. Hvale se sa 5.000 dinara pomoći, ali mi ne želimo da budemo socijalni slučajevi, već da radimo i zaradimo. Tražim da nam se vrate firme date bitangama, koje su uništile dobar deo srpske privede", kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Protest su organizovali Konfederacija  sindikata Vojvodine i Savez samostalnih sindikata Srbije, a na okupljeni su došli iz gradova širom Srbije. Nakon protesta u centru, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju, koja je završena na keju oko četiri sata popodne.

Vlada Srbije, nakon što je povukla iz skupštinske procedure izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u saopštenju navodi da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi sa tim zakonom, kao i da će taj akt u kratkom roku biti vraćen u skupštinsku proceduru.

  • @juliet's muffin

    24.10.2010 08:32
    Odgovor je jednostavan
    To njih ne dotice.
  • Cale

    23.10.2010 10:43
    @juliet's muffin
    Verovatno nemaju sta da kazu. Zbog ovako mirnih protesta (koji su uzgred i dali rezultate) oni ispadaju losi. Sad ce pricati kako je sve to dogovoreno i plasirano u medije kako bi se opet zamazale oci dok se prodaje Telekom, hapse nevina "deca" - navijaci itd.
  • debilana

    23.10.2010 10:16
    živo me zanima
    i mene. važnije im je šta rade gejevi i lezbe, nego šta IM rade tajkuni i žuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti