Za nekoliko meseci, nekoliko spomenika

U Novom Sadu bi do proleća naredne godine, trebalo da bude postavljeno nekoliko spomenika.

U Novom Sadu bi do proleća naredne godine, trebalo da bude postavljeno nekoliko spomenika.

Prvo, i najverovatnije do kraga godine, biće postavljena bista Lava Tolstoja, što je predložio odbor za obeležavanje 100 godina od smrti ovog ruskog pisca.

Komisija za kluturu Skupštine grada odlučila je da bi ona trebalo da se nalazi na uglu Gogoljeve i ulice nazvane po njemu na Grbavici. Ovu odluku treba da potvrdi Skupština grada, a Novi Sad neće imati troškova oko postavljanja biste, jer je to poklon autora.

Za spomenike pesniku Lazi Kostiću, naučniku Mihajlu Pupinu i književniku Vasi Stajiću, čeka se odluka Zavoda za izgradnju grada, koji treba da odobri po pet miliona dinara za njihovu izradu. Sva tri spomenika biće u bronzi, visoka tri metra, s postamentom od metar. Spomenik Lazi Kostiću, biće podignut na početku Ulice Modene, Mihajlu Pupinu, na uglu istoimenog bulevara i Modene, a Vasi Stajiću, na zelenoj površini, preko puta Skupštine grada, nedaleko od zgrade Banovine.

Gradska Komisija za kulturu, odobrila je i postavljanje spomen-ploče na zgradi "Elektrovojvodine" na Bulevaru oslobođenja, povodom obeležavanja veka od korišćenja struje u Novom Sadu. Tablu će gradu pokloniti Vojvođansko društvo za železnicu, inicijator obeležavanja jubileja, a postavljanje se može očekivati tokom decembra.

U planu je još postavljanje statue balerine Marine Olenjine, na trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta, te pesnika Ferenca Fehera, na trgu koji nosi njegovo ime.

U Novom Sadu bi do proleća naredne godine, trebalo da bude postavljeno nekoliko spomenika. Prvo, i najverovatnije do kraga godine, biće postavljena bista Lava Tolstoja, što je predložio odbor za obeležavanje 100 godina od smrti ovog ruskog pisca. Komisija za kluturu Skupštine grada odlučila je da bi ona trebalo da se nalazi na uglu Gogoljeve i ulice nazvane po njemu na Grbavici. Ovu odluku treba da potvrdi Skupština grada, a Novi Sad neće imati troškova oko postavljanja biste, jer je to poklon autora. Za spomenike pesniku Lazi Kostiću, naučniku Mihajlu Pupinu i književniku Vasi Stajiću, čeka se odluka Zavoda za izgradnju grada, koji treba da odobri po pet miliona dinara za njihovu izradu. Sva tri spomenika biće u bronzi, visoka tri metra, s postamentom od metar. Spomenik Lazi Kostiću, biće podignut na početku Ulice Modene, Mihajlu Pupinu, na uglu istoimenog bulevara te ulice, a Vasi Stajiću, na zelenoj površini, preko puta Skupštine grada, nedaleko od zgrade Banovine. Gradska Komisija za kluturu, odobrila je i postavljanje spomen-ploče na zgradi “Elektrovojvodine” na Bulevaru oslobođenja, povodom obeležavanja veka od korišćenja struje u Novom Sadu. Tablu će gradu pokloniti Vojvođansko društvo za železnicu, inicijator obeležavanja jubileja, a postavljanje se moće očekivati tokom decembra. U planu je još postavljanje statue balerine Marine Olenjine, na trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta, te pesnika Ferenca Fehera, na trgu koji nosi njegovo ime.

  • DANILO KIS

    29.10.2010 15:54
    DA DA SLAZEM SE! KADA NEKO KAZE NOVI SAD I VOJVODINA ODMAH POMISLIM NA KISA (I ANTICA)....I TISMU :)
  • bk

    27.10.2010 18:52
    apsolutno danilo kis
    medju malobrojnima koji je zaista osetio NS,
    i sve to OSTAVIO na papiru , za sobom,
    ne treba niko ponovo da sve sam prolazi
    lepo sve pise
  • 27.10.2010 07:21
    potrebe
    U Novom Sadu pored pesme kao pocetak recenice, potrebno je: planski popravljati ulice,trotoare,ozelenjavati osakacene nekadasne zelene povrsine,uredjenje trgova ima ih jos po di koji ali sa zelenim povrsina i fontanama,sadnnju drveca,redovno ciscenja grada..se ovo treba odraditi u celom gradu a ne samo uzi centar, dograditi ili izgraditi u svakom delu grada bar jos jedno zabaviste-obdaniste,bilo bi povoljno vise manjih, stara modernizovati, izgraditi u svakom delu grada po jos jednu ambulntu a postojece takodje osavremeniti,onda isto i za skole... mnogo posla, samo sto ovi na vlasti ne vide da i tu ima tala i za njih e toliko su... nego ajd na brzinu da jos malo punimo djepove, vek politicara ipak nije vecan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti