Ugostiteljima vezane ruke pred pušačima?

Novosadski ugostitelji zabrinuti su zbog uvođenja zabrane pušenja u kafiće, restorane i noćne klubove od 11. novembra, a najveće probleme za njih predstavljaju mogućnost pada prometa i način na koji će zabranu sprovoditi.  
Novosadski ugostitelji zabrinuti su zbog uvođenja zabrane pušenja u kafiće, restorane i noćne klubove od 11. novembra, a najveće probleme za njih predstavljaju mogućnost pada prometa i način na koji će zabranu sprovoditi.

Na skupštini novosadskih ugostitelja, mnogi vlasnici lokala su istakli da je njihova mogućnost da gostu zabrane cigaretu ograničena. Sekretarka udruženja ugostitelja Novog Sada, Tihana Vidanović, istakla je u izjavi za Radio 021 da je potrebno sačekati da zakon počne da se primenjuje, pa da se eventualni nedostaci otklanjaju na osnovu iskustava.

"U svakom zakonu, bez obzira na to da li se odnosi na ovaj sektor, ili na neki drugi, uvek postoji nešto što nam se ne sviđa. Ta primena će ići u saradnji sa državnim organima, zbog čega će nam svima biti lakše", smatra ona.

Noćni klubovi najveći problem

Povredu zakona može da ustanovi bilo koja inspekcija koja inače kontroliše rad ugostiteljskih objekata. Inspektor može da izrekne kaznu ukoliko zatekne gosta sa cigaretom, upaljene cigarete, prisustva pepeljara na stolovima i sl. Ukoliko se gost ogluši o zabranu i opomenu lica zaduženog za kontrolu sprovođenja zakona, zaduženo lice mora da napravi zapisnik. Da bi se napravio zapisnik o gostu koji se oglušio o sve opomene i zabrane, potrebno je navesti njegovo ime i prezime, a ugostitelj nema zakonsko pravo da ikoga legitimiše. Ovaj problem je posebno izražen u noćnim klubovima.

"Fluktuacija je takva da se gosti neprekidno kreću po klubu i toj osobi, koja je zadužena za kontrolu primene ovog zakona, biće vrlo teško da vodi zapisnik o prekršiocima", navodi Tihana Vidanović.

Podsetimo, vlasnici lokala veličine do 80 kvadratnih metara mogu da se opredele da li će njihov objekat biti pušački ili nepušački. Svi veći kafići i restorani moraće da naprave odeljak za pušače i nepušače. Za kontrolu sprovođenja zabrane biće zadužene sanitarna, tržišnja, turistička, radna i komunalna inspekcija, kao i komunalni policajci. (A.F.)

  • jelena

    17.11.2010 11:56
    diskriminacija samo takva
    A da nas lepo sve pobijete,mozda?Ne vidim u cemu je problem,u objektima do 80m2 ima i lokala za pusace i nepusace pa neka bira kome sta odgovara.Naravno da se ne slazem sa cigaretama u javnim ustanovama i slicno ali hocete sada proterati sve pusace.I to je diskriminacija isto kso i kada nepusaci nemaju izbor,a citajuci neke komentare mi je prosto muka.To je tacno da se neke stvari trebaju srediti ali ako mislite da su pusaci glavni problem ove drzave onda blago nama.sta je sa raznoraznim koji bacaju djubre kroz prozore,one koji se bodu u sred bela dana po decijim parkovima i te iste igle tu bacaju itd.Pusac sam i kao sto rekoh,slazem se da se treba uvesti neki red ali da i ja nemam pravo da kao ostali sedim u lokalu i restoranu a ne nekom cumezu gde ce biti dozvoljeno pusenje ili da na silu ostavim cigarete,e to NECU da prihvatim.
  • Piplfoks

    11.11.2010 22:28
    E što volim kad sam u pravu. Bik, Brada, Marta, Cuba, Bunker, Gerila, Gusan, Kažte... Svuda gde valja sesti i popiti pivo će i dalje moći da se pripali, a nepušači neće moći da kukaju, jer imaju mesta gde da odu ako im to smeta. Sa druge strane, neće niko smeti da dimi u javnim ustanovama i službama i svim mestima gde može biti dece i ljudi kojima dim stvarno smeta i ne prigovaraju zato što su seka-perse ili bivši pušači kojima je teško da kriziraju.
  • diskriminisani nepusac

    11.11.2010 08:34
    zvacu inspekciju
    Kako se ovaj zakon tice pre svega prava nepusaca na cist vazduh, ako ne cist ono bar prihvatljiv za udisanje, mislim da upravo nepusaci trebaju pomoci njegovom sprovodjenju (buduci je u nasem interesu), tako da pozivam sve nepusace da zovu inspekciju gde god otkriju pusaca na mestu gde je pusenje zabranjeno. Niko nam nece pomoci ako si sami ne pomognemo. Evo konacno je vlada stvorila preduslov za to.
    Ja slavim danasnji dan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti