FOTO: Jedinstveni restoran "Kvorum" vodi u pravo hedonističko putovanje
U izuzetnom enterijeru i opuštenom ambijentu, "Kvorum" je prilika za uživanje u najfinijim ukusima svetskih i evropskih pažljivo pripremljenih jela i kvalitetnom domaćem vinu, što će odvesti u pravo hedonističko putovanje.
Menadžer Vuk Štefanović kaže da je čitav tim osmislio zanimljivu paletu jela, po čemu je “Kvorum” drugačiji, jer je odiše ličnim pečatom.
“Ovo je zamišljeno kao vinski bar i bistro. Naš jelovnik je drugačiji, svakome ko dođe, delovaće mu sve poznato, ali nije probao, drugačije je. Sami pravimo testo za lazanje, ragu se kuva šest sati, čime smo dali lični pečat. Sladoled i sorbe pravimo sami, patee i namaze, takođe. Ne prodajemo gotov proizvod, već sve sami pravimo i na poseban način pripremamo. Akcenat je na kvalitetu i ukusu, gost mora da ode sa osmehom”, napominje Štefanović.
Francuska čorba Bouillabaisse od morskih plodova, cheese cake od lešnika, čokoladni mus sa maslinovim uljem i slanom karamelom, tart od limuna, od glavnih jela steak frites, hanger steak – potpuno drugačiji, galaktobureko kao desert – grčki kolač poput baklave, sa domaćim sladoledom od narandže, pasta sa gamborima, domaći pileći pate, deo su široke palete ukusa.
Sve je koncipirano tako da “Kvorum” bude mesto gde se može doručkovati, popiti kafa, doći na poslovni ili porodični ručak i gde se može uživati u čaši vina s društvom.
Vina su imperativ, a naglasak je na domaćim. “Srbija ima sve više kvalitetnih vina, u ovom trenutku u lokalu imamo oko 70 etiketa. Od toga je 90% iz Srbije, ostalo je ex-yu, potom Italija, Francuska i Španija”, dodaje Štefanović.
Ceo jelovnik je specifičan, svako jelo je priča za sebe, a čitav tim edukovanih kuvara je zaokružuje ličnim pečatom. “Takav smo ambijent napravili, da se ljudi osećaju kao kod kuće. Neko ko dođe, želimo da stekne utisak kao da je ovde proveo čitav život. Imamo kvalitetnu kafu, veliki izbor žestokih pića, naglasak je na hrani i piću, jelovnik je mali i sveden, sve je sveže spremljeno. Hleb sami pravimo, kao i testo, namaze, nekoliko vrsta majoneza. Zato garantujemo kvalitet”, kaže Štefanović.
Kvorum raspolaže jelima koja su internacionalna mešavina. “Naziv Kvorum je asocijacija na naš komšiluk, jer smo preko puta Banovine. Pun naziv lokala je “Quorum Fine Wine&Dine”. Englezi imaju izreku da je razlika između večere i obedovanja, to što je večera samo unos nutrijenata, a obedovanje doživljaj. Hrana, piće koje je prati, to je ono što mi pokušavamo ovde, ali bez pompe belih rukavica, već da ubacimo spontanost, a izbacimo snobizam”, ukazuje Štefanović i napominje da su jela mešavina različitih kuhinja.
“Uskoro ćemo imati degustacione jelovnike, ako neko želi da proba širu paletu i uz svako jelo vino koje ga prati. Imamo guščiju džigericu koja se pravi na karamelizovanoj jabuci i pečenom lešniku. Za svako jelo iz francuske i njujorške kuhinje, postoji verzija u Srbiji. Zato smo modifikovali jela, po ugledu na Njujork i Pariz”, kaže menadžer “Kvoruma”.
Džem od crvenog luka, koji se koristi u većini meksičkih jela, može se naći u Kvorumu. Jelovnik je specifičan, ali promenljiv i sezonski. “Trudićemo se da imamo sezonske stvari, ne želimo da ponuda bude fiksna. Ako je sezona lešnika, imaćemo supu od lešnika, ako je sezona jagoda, tu je hladna čorba od jagoda. Imaćemo prolećni, zimski meni, da bude živo i uzbudljivo, želimo da se ljudi svaki put iznenade. Trenuto imamo slatku turšiju”, otkriva Štefanović.
Kvorum je potpuno drugačiji, a pritom su cene korektne. “Pačiji batak pripremamo 24 sata, vakumira se i obrađuje termički na temperaturi od 69 stepeni i završava na grilu. Želimo da se istaknemo, jer smatramo da u Novom Sadu postoji mnogo italijanskih, internacinalnih i domaćih restorana, ali mi želimo da budemo balans svega toga”, priča on. U osmišljavanju prostora je učestvovao čitav tim, a glavni motiv je Novi Sad.
Bogat meni “Kvoruma” čine i rillette od lososa, reb-eye steak, rillette od svinjetine na pačijoj masti, tartar od tune na pireu od avokada, ravioli punjeni rižotom, spanaćem i parmezanom u sosu od badema, rižoto sa pečurkama i biftekom, jagnjeći crepinettes i kus-kus sa šafranom i mentom, punjeni kotlet sirom, punjena piletna sa fetom i pečenom paprikom, tuna steak sa povrćem na puteru, file brancina na kremi od tikvica i pečenim orasima, kao i file lososa na zelenom povrću.
Posetite nesvakidašnje mesto u gradu, probajte čašu vina uz kvalitetan zalogaj. Više informacija o bogatom meniju i izvrsnom ambijentu na fejsbuk stranici.
Komentari 3
misa avokado
vanja
ex chapman
druga tema: kako je moguće da toliko raznih "ugostiteljskih objekata" posluje u gradu sa zanemarljivom posetom turista i sa stanovništvom koje je stalno na ili ispod ivice siromaštva? ko su ti likovi koji stalno pune sve te "bašte" i separee? i odakle im pare ako 2 prosečne zarade jedva pokrivaju potrošačku korpu (a zna se da većina građana ima mnogo manje od prosečne plate)?
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar